GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στα θρανία τα προσφυγόπουλα από σήμερα

Από τις 14:00 έως τις 18:00 θα κάνουν από σήμερα μάθημα στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε σχολεία Πρωτοβάθμ...


Από τις 14:00 έως τις 18:00 θα κάνουν από σήμερα μάθημα στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις τέσσερις αυτές ώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, θα διδάσκονται ελληνική, αγγλική ή άλλη γλώσσα της επιλογής τους,  μαθηματικά, καλλιτεχνικά και θέματα που αφορούν τον αθλητισμό.

Στη Λέσβο οι γονείς των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου αποφάσισαν το Σάββατο την κατάληψη του σχολείου, βάζοντας λουκέτο και δηλώνοντας ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα. Το λουκέτο αποσύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν, καθώς πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.

«Διαφωνώ με όλα όσα έγιναν. Οι αρχές μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου απέχουν από το κλείσιμο του σχολείου. Ως γονιός πιστεύω ότι η θέση του κάθε παιδιού είναι στο σχολειό,» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, Μαρία Κουρδουσά, στην ΕΡΑ Αιγαίου, αν και αρχικά φαίνεται να μην είχε εκφράσει αντιδράσεις.

Η κ. Κουρδουσά διαχώρισε ανοιχτά τη θέση της για την απόφαση ορισμένων γονέων να κλειδώσουν με λουκέτο την εξώπορτα του 8ου Δημοτικού. «Προσπάθησα από την αρχή να πείσω τους υπόλοιπους γονείς ότι πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση για το ζήτημα. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη αντίδραση ορισμένων δεν μου άφησε περιθώριο για καμία άλλη ενέργια. Νιώθω ότι ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί. Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, και της αγάπης για το συνάνθρωπο. Μπορώ να δικαιολογήσω το φόβο ορισμένων γονέων, αλλά η θέση των προσφυγόπουλων είναι μέσα στα παιδιά γιατί πάνω απ΄όλα είναι παιδιά και μάλιστα προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις.

Καλώ όλους τους γονείς να σκεφτούν πως σε αυτό το σχολειό κάποτε φοίτησαν οι παππούδες μας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και να πράξουν το χρέος τους να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Θα είναι το καλύτερο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά μας από τα σχολειά» είπε.

Δεκαπέντε προσφυγόπουλα, σύμφωνα με το lesvosnews.gr θα ενταχθούν σε τρία Δημοτικά: πέντε θα ενταχθούν στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 9ο και 11 Δημοτικό Σχολείο, πέντε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο και πέντε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο. Τα προσφυγόπουλα αυτά δεν προέρχονται από δομές όπου φιλοξενούνται μετανάστες, αλλά από οικογένειες προσφύγων που έχουν νοικιάσει σπίτια και μένουν μόνιμα μαι νόμιμα στη Λέσβο.

Τα παιδιά αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα ελληνικά σχολεία -έχουν ακόμα και βιβλιάρια υγείας- ωστόσο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από γονείς Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή, κυρίως με τον τρόπο που γίνεται, αφού όπως υποστηρίζουν μένουν πολλές «σκιές» σε όλη τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση