GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Μέρκελ επιτίθεται στους ακροδεξιούς

«Το σύνθημα των διαδηλώσεων στην πρώην Ανατολική Γερμανία «Εμείς είμαστε ο λαός» δεν επιτρέπεται να το οικειοποιηθούν οι ακροδεξιοί», είπ...


«Το σύνθημα των διαδηλώσεων στην πρώην Ανατολική Γερμανία «Εμείς είμαστε ο λαός» δεν επιτρέπεται να το οικειοποιηθούν οι ακροδεξιοί», είπε μεταξύ άλλων, η καγκελάριος Μέρκελ.

Στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) το σύνθημα είχε έντονα απελευθερωτικό περιεχόμενο. Πολίτες οι οποίοι δεν είχαν λόγο στην σοσιαλιστική δικτατορία μπόρεσαν έτσι να στρέψουν την προσοχή πάνω τους. «Σήμερα έχουμε μιαν εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, να διαδηλώσει: Και γι΄ αυτό πρέπει να λέμε "Είμαστε όλοι ο λαός"», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά μέσω video-podcast με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την γερμανική ενοποίηση, η οποία εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου κάθε φορά σε ένα άλλο κρατίδιο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Σαξονίας Δρέσδη, η οποία έχει γίνει σύμβολο της απαρχής του ακροδεξιού λαϊκίστικου κινήματος Pegida.

Πουθενά αλλού στη Γερμανία δεν έχουν γίνει -αναλογικά με τον πληθυσμό- τόσο πολλές ξενοφοβικές και ακροδεξιού χαρακτήρα βιαιότητες όσο στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο, με πιο πρόσφατη τον εμπρησμό στο τζαμί της Δρέσδης.

Περισσότεροι από 2.600 αστυνομικοί θα είναι παρόντες για το φόβο ακροδεξιών εκδηλώσεων. Τη Δευτέρα θα παραστεί και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, ενώ αναμένονται 250.000 επισκέπτες.

Όπως όμως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στο μήνυμά της, σήμερα το σύνθημα «Εμείς είμαστε ο λαός» χρησιμοποιείται από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν ίσως εγκαταλειφθεί.
Αλλά «εν μέρει και από πολίτες οι οποίοι έχουν ακροδεξιά προέλευση, κάτι το οποίο φυσικά δεν βρίσκω σωστό και κατά των οποίων πρέπει να αντιταχθούμε».

Πρόσθεσε δε ότι «τόσο η τοπική κυβέρνηση όσο και κοινωνία της Σαξονίας θα ενεργούσαν σωστά αν έλεγαν: Όποιος έχει προβλήματα τα οποία δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κοινωνία και η πολιτική οφείλει να τα πει και να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτό σημαίνει ζώσα δημοκρατία».

Η καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός βελτιωμένου μαθήματος ιστορίας «Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο μάθημα ιστορίας, μια ενασχόληση σε βάθος με την ιστορία και της νεότερης Γερμανίας, δηλαδή της φάσης της γερμανικής ενοποίησης, αλλά και της εποχής του ναζισμού», είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά της προς τον γερμανικό λαό.

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε όμως και τις προόδους τις Σαξονίας: «Είναι σε πολλούς τομείς μια ιστορία επιτυχίας της γερμανικής ενοποίησης, 26 χρόνια μετά την ενοποίηση μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε πολλά, ότι δημιουργήσαμε πολλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση