Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

  Αντιδρούν οι δικαστικές ενώσεις στην αύξηση ορίου συνταξιοδότησης


  Στην σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών έρχεται να προστεθεί και κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, των Διοικητικών Δικαστών , του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. « Κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους  συμπληρώνοντας πως  «Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα».
  Μάλιστα, στην ανακοίνωση τους οι Δικαστικές Ενώσεις επισημαίνουν με νόημα πως  
  « ο  Πρωθυπουργός  , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα  που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».
  Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
   
  ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ   ΔΙΚΑΣΤΩΝ
  ΕΝΩΣΗ   ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝΝΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ   ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ  ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
   
   
   Κοινή ανακοίνωση Δικαστικών Ενώσεων
   
              Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση    για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε: 1.-  την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία  «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο  παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων.  Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
   
  2.-  Ότι ο  Πρωθυπουργός  , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα  που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.
   
                                      Οι Πρόεδροι  των Ενώσεων
  - Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
  - Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών 
  - Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
   
  - Χρήστος Μητκίδης  Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Αντιδρούν οι δικαστικές ενώσεις στην αύξηση ορίου συνταξιοδότησης Rating: 5 Reviewed By: Press- gr