GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ουγγαρία: Οι πολίτες ψηφίζουν για τους πρόσφυγες, η ΕΕ ανησυχεί

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκρισ...


«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;» είναι το... αντικειμενικό και ουδέτερο ερώτημα του Βικτόρ Ορμπάν, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν στο σημερινό δημοψήφισμα περίπου 8,3 εκατ. ούγγροι ψηφοφόροι.
Η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της - Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% θα ψηφίσει "όχι.  Ωστόσο, η συμμετοχή μπορεί να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος του Ορμπάν. 
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει το ΌΧΙ, όπως και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik. Μόνο το φιλελεύθερο κόμμα της Ουγγαρίας υποστηρίζει το ΝΑΙ.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα καθώς και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να απόσχουν. Οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει νόημα.
Η Ουγγαρία δεν έχει προτείνει μέχρι σήμερα καμιά θέση υποδοχής και, αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα θεωρήσει πως έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Ο Ουγγρος πρωθυπουργός, στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.
ΕΕ: Επικίνδυνο το παιχνίδι του Ορμπάν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέστησε σήμερα την προσοχή για το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Ουγγαρίας. «Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Επιπλέον, το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι το τρίτο που διοργανώνεται μέσα στη χρονιά σε κράτος-μέλος, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ουκρανία από τους Ολλανδούς - γεγονός που οπωσδήποτε ανησυχεί τις Βρυξέλλες και προκαλεί αμηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της ΕΕ και στην ενότητα των μελών της, που έχει ηδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση