GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εφημερίδα απαντά στη λογοκρισία: Δημοσίευσε απόσπασμα απαγορευμένου βιβλίου

Η δανέζικη εφημερίδα Politiken δημοσιεύει σήμερα --σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας-- το περιεχόμενο ενός βιβλίου με συνε...


Η δανέζικη εφημερίδα Politiken δημοσιεύει σήμερα --σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας-- το περιεχόμενο ενός βιβλίου με συνεντεύξεις και απομνημονεύματα του πρώην αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, η έκδοση του οποίου απαγορεύτηκε από τη δικαιοσύνη της Δανίας.

"Η απαγόρευση αυτή συνιστά ευθεία επίθεση κατά των θεμελιωδών ελευθεριών πάνω στις οποίες βασίζεται η ανοικτή κοινωνία μας και ένας ελεύθερος Τύπος", υπογραμμίζει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κρίστιαν Γένσεν.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών (ΡΕΤ) της Δανίας εξασφάλισε την Παρασκευή από δικαστήριο της Κοπεγχάγης την προσωρινή απαγόρευση της έκδοσης ή πώλησης του βιβλίου, το οποίο επρόκειτο να διατεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις 17 Οκτωβρίου.

Η δικαστική εντολή δόθηκε έπειτα από αίτημα της ΡΕΤ που φοβάται ότι το βιβλίο μπορεί να περιέχει διάφορα μυστικά. "Η περιγραφή του περιεχομένου του βιβλίου όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα (των εκδόσεων) People's Press δίνει την εντύπωση ότι το βιβλίο μπορεί να περιλαμβάνει απόρρητες πληροφορίες, η δημοσιοποίηση των οποίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους και να βλάψει την ικανότητα της ΡΕΤ στην πρόληψη εγκλημάτων (...) όπως η τρομοκρατία", αιτιολόγησε η ΡΕΤ.

"Αν η ΡΕΤ, χωρίς συγκεκριμένη υποψία, μπορεί να απαιτεί τον έλεγχο βιβλίων ή άρθρων του Τύπου, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεχόμαστε μια υπηρεσία πληροφοριών ως μια Αρχή δημοσίευσης, κάτι που υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει άλλη λέξη γι αυτό: η λογοκρισία", απαντά σήμερα ο Γένσεν.

Χθες, οι υπηρεσίες πληροφοριών διευκρίνισαν ότι έλαβαν μόλις προχθές ένα αντίτυπο για να "προχωρήσουν πλέον στην λεπτομερή ανάγνωση του βιβλίου προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι περιέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο επιχειρήσεις ή πρόσωπα", δήλωσε ο διευθυντής τους Φιν Μπορς Αντερσεν. Αν αυτό δεν συμβαίνει, η ΡΕΤ "φυσικά ουδεμία πρόθεση έχει να εμποδίσει την έκδοση του βιβλίου", τόνισε σε ανακοίνωση.

Το βιβλίο έχει τίτλο "Επτά χρόνια στην ΡΕΤ - η εποχή του Γιάκομπ Σαρφ". Συγγραφέας είναι ένας συνεργάτης της Politiken.

Ο Σαρφ διετέλεσε αρχηγός της ΡΕΤ από το 2007 έως το 2013, όταν η υπηρεσία απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις, ως επί το πλείστον ενέργειες λόγω της δημοσίευσης το 2005 σε εφημερίδα 12 σκίτσων διαφόρων καλλιτεχνών που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ. Έκτοτε, η Δανία είναι στόχος ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Μετά τη δικαστική απόφαση για την απαγόρευση του βιβλίου, τα μέσα ενημέρωσης που είχαν δημοσιεύσει αποσπάσματά του, όπως η ταμπλόιντ Ekstra Bladet, αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν. Περίπου 5.000 αντίτυπα είχαν ήδη διανεμηθεί σε διάφορα βιβλιοπωλεία.

Η Δανία διεκδικεί τα πρωτεία στην ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η χώρα ήταν το 2106 την 4η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση