GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ουάσινγκντον και ΔΝΤ πιέζουν το Βερολίνο

Υπό πίεση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 τον επόμενο χρόνο, για να συμμετάσχει περισσότερο στις συλλογικέ...


Υπό πίεση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 τον επόμενο χρόνο, για να συμμετάσχει περισσότερο στις συλλογικές προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας τις δαπάνες της.

«Ορισμένες χώρες διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια. Ανάμεσά τους, βρίσκονται αναμφίβολα ο Καναδάς, η Γερμανία, η Νότια Κορέα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγοντας τις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας επίσης ότι η μείωση των φόρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αρκετή.

«Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στη Γερμανία κατονομάζοντάς την», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκή πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η γενική διευθύντρια μέχρι σήμερα αρκείτο να απευθύνει γενική έκκληση για την ενεργοποίηση του μοχλού των δημοσιονομικών δαπανών για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 3,1% αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τα πολύ χαμηλά επιτόκια στις αγορές δίνουν μία ευκαιρία «σε χώρες όπως η Γερμανία» για χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος στις αγορές «για την ανάπτυξη των υποδομών». 

Αυτή η αλλαγή τόνου συμπίπτει με μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, της τελευταίας πριν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία της Ομάδας των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών.

«Είναι η στιγμή που επελέγη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία ώστε να θέσει ορισμένα σημεία στην ατζέντα της προεδρίας της το επόμενο έτος», εξήγησε στο AFP πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. 

Η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο έχουν βρεθεί σε διαφωνία και κατά το παρελθόν, όταν το 2013 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκρινε το οικονομικό μοντέλο της πρώτης ευρωπαϊκής οικονομίας και κυρίως την ασθενή εσωτερική της ζήτησης σε σχέση με τις εξαγωγές. Τότε, το Βερολίνο απέρριψε τις επικρίσεις αυτές ως «ακατανόητες».

Σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ: «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση διότι τηρούμε τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη», απαιτώντας όπως συνήθως, από τους ευρωπαίους εταίρους του, όπως η Γαλλία, να σεβαστούν τους ίδιους κανόνες.

«Πίεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;», σχολίασε ειρωνικά ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, όχι και πολύ πεπεισμένος ότι η μέθοδος αυτή θα αποφέρει καρπούς, ενώ πρόσθεσε ότι «Η Γερμανία έχει καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει τις εσωτερικές επενδύσεις». Αναγνώρισε ωστόσο, ότι το Βερολίνο εκταμίευσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση