GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άλυτη μέθοδος των τριών το Ελληνικό χρέος: Γερμανία, ΔΝΤ και ΕΖ σε διάσταση

Στο περιθώριο είναι το... ζουμί. Στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, βρίσκε...


Στο περιθώριο είναι το... ζουμί. Στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, βρίσκεται ίσως το πιο καυτό θέμα, δηλαδή αυτό του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ, η Γερμανία και η Ευρωζώνη αποτελούν τους τρεις πόλους μεταξύ των οποίων "κολλάνε" οι αποφάσεις. Εκπρόσωποι της ΕΕ και της Ευρωζώνης βρίσκονται στη σύνοδο για διαπραγματεύσεις, ωστόσο οι προσδοκίες είναι ακόμη μικρές.

"Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα", παραδέχτηκε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί καθώς και η Γερμανία βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση, κάτι που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια. "Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου", υπογραμμίζει η ίδια πηγή. Για να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πακέτο έχει θέσει ως όρο να υπάρξει σαφής απόφαση για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Πάντως, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, όλοι περιμένουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να "ξεκολλήσουν" οι συζητήσεις και οι αποφάσεις. "Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα" ανέφερε, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα. Στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός και η Κομισιόν έχει το ρόλο του μεσολαβητή.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. "Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους" ανέφερε, προσθέτοντας πως "από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο" το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. "Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση