Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Δεσμεύουν ακόμη και τραπεζικές θυρίδες για κόκκινα χρέη προς το Δημόσιο

Share it:

Μπλόκο σε όλα τα μέτωπα περιμένει τους φορολογουμένους που έχουν κόκκινα χρέη προς το Δημόσιο. Εφόσον μια οφειλή χαρακτηριστεί κόκκινη, δηλαδή ανεπίδεκτη είσπραξης, τότε αυτομάτως όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά ακόμη και η τραπεζική θυρίδα του φορολογουμένου μπλοκάρονται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Αδύνατη είναι και η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, εκτός αν πρόκειται για βεβαίωση οφειλής. Δηλαδή, όποια χρήματα τυχόν εισπράξει, το δημόσιο θα λάβει πρώτα το μερίδιο του χρέους που οφείλεται, ενώ η παραγραφή της οφειλής αναστέλλεται αυτοδίκαια.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει εγκύκλιο για το ποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρούνται εισπράξιμες και ποιες ανεπίδεκτες είσπραξης.

Εφόσον λοιπόν τη οφειλή ενός φορολογουμένου χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης, ξεκινούν οι συνέπειες:  για δέκα χρόνια, αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής, δεν χορηγείται στον ίδιο αλλά και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία (χορηγείται μόνο βεβαίωση οφειλής προκειμένου για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων), δεσμεύονται στο σύνολό τους τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί καθώς και το περιεχόμενων θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν στο μεταξύ, το δημόσιο διαπιστώσει την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μετά την καταχώριση της οφειλής στο ειδικό (ηλεκτρονικό) βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης, διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των προβλεπόμενων αναγκαστικών μέτρων και διενέργειας συμψηφισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και όταν έχει χαρακτηριστεί μια οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης, με το που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου, θα γίνεται άμεσα κατάσχεση.

Μέχρι όμως να φθάσουν στο σημείο και να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης η οφειλή, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να «ξεσκονίσει» τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ανοίγοντας ακόμα και τραπεζικές θυρίδες εφόσον υπάρχουν.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο για τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, προβλέπεται η σύνταξη αιτιολογημένης έκθεσης από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή, με την οποία πιστοποιείται ότι συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:

  • Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα εις βάρος του οφειλέτη.
  • Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής.
  • Διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν μεταβιβάσθηκαν με δόλο περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
  • Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό.
  • Στην περίπτωση πληροφοριών για πηγές αποπληρωμής της οφειλής στην αλλοδαπή, θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση αμοιβαίας συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων.
  • Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στον φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία.
  • Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από τον νόμο.
Share it:
Reactions:

Η τσέπη μου

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση