GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σάντος: Τιμήθηκα με το Νόμπελ Ειρήνης στο όνομα του λαού της Κολομβίας

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξ...


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC προκειμένου να τερματιστεί ένας πόλεμος που κράτησε περισσότερο από 50 χρόνια.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

"Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Όλαβ Νγιόελσταντ, στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

Τόσο ο Σάντος όσο και ο ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή μέγιστη βράβευση θα προσφέρει "μια μεγάλη ώθηση" στη διαδικασία ειρήνευσης, 

Ο Κολομβιανός πρόεδρος εκτίμησε σήμερα ότι η ειρήνη είναι «πολύ, πολύ κοντά» για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι τιμήθηκε με το βραβείο «στο όνομα (...) του λαού της Κολομβίας που έχει υποφέρει τόσο από αυτό τον πόλεμο» . 

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο ηγέτης των FARC συνεχάρη τον πρόεδρο της Κολομβίας για το Νόμπελ Ειρήνης. 

"Συγχαίρω τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος", έγραψε ο Λοντόνιο, που είναι πιο γνωστός με το πολεμικό όνομα Τιμοσένκο, στο Twitter.

Ο Λοντόνιο εξήρε επίσης τη Νορβηγία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Χιλή, λέγοντας πως η ειρήνη δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή τους στη διαδικασία.

Σε μήνυμά του που είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Twitter ο Λοντόνιο έγραψε πως "η μοναδική ανταμοιβή" που επιθυμούν οι αντάρτες είναι η ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση