GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί εκτοξεύτηκαν το έσοδα του Δημοσίου το Σεπτέμβριο

Η χρήση του πλαστικού χρήματος, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και την εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για αρκετές περιπτώσεις μ...


Η χρήση του πλαστικού χρήματος, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και την εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για αρκετές περιπτώσεις μικροποσών, εκτόξευσε τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που ξάφνιασε ευχάριστα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα, ενώ στο 9μηνο καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού οφείλεται:
  • Στη μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία τραπεζών οι συναλλαγές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) έχουν αυξηθεί το 2016 κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον όταν χρησιμοποιείται κάρτα να εκδίδουν αποδείξεις. Βέβαια, υπάρχουν και αυτές που διακινδυνεύουν και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.
  • Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις εφάπαξ από τους φορολογουμένους. Είτε με μετρητά είτε μέσω πιστωτικών καρτών σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι με βάση τραπεζικές πηγές οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών έχουν αυξηθεί κατά 30-40% σε σχέση με το περυσινό έτος.
  • Επίσης, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσαν και οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση