GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικαστικοί: Δε θα μας πουν οι πολιτικοί να εφαρμόζουμε το νόμο

"Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτ...


"Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει" αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με αφορμή τα σχόλια που έγιναν για την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
 
"Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της" επι τονίζουν και επισημαίνουν με νόημα πως παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά . 
 
Μάλιστα αναφέρουν πως η επίμαχη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε επ' ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ' ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
 
"Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη" καταλήγουν. 
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:  
 
"Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88).
 
Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης(αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
 
Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
 
Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της. 
Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη". 

2 σχόλια

  1. «Εμπόδισαν τους δυο εισαγγελείς να ξεσκεπάσουν πολιτικούς για το Βατοπέδι»
    Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012


    Όταν οι εισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου άρχισαν να διαπιστώνουν ευθύνες πολιτικών προσώπων για το Βατοπέδι, τότε τους αφαιρέθηκε η δικογραφία και τους επεστράφη με νέες οδηγίες.
    Αυτό υπογράμμισε ο – συνταξιούχος,
    πλέον- ειρηνοδίκης Πέτρος Θεοδώρου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του παραιτηθέντος εισαγγελέα Ηλία Κολιούση «Βατοπέδι. Πολιτική-Δικαιοσύνη» (εκδόσεις Gutenberg).
    Ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι ουσιαστικά στερήθηκε από τους δυο εισαγγελείς η δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. «Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους», πρόσθεσε.
    «Ήταν αυτονόητοι οι λόγοι της αποχώρησής μας...»
    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κολιούσης και η κυρία Σωτηροπούλου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εξ αιτίας της απόφασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, να μη διαβιβάσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή, μένοντας σταθερός στην αρχική του θέση περί παραπλανημένων υπουργών.
    Προσφάτως ο κ. Κολιούσης μίλησε στα «Νέα», για τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου: «Τότε δεν είπαμε τίποτα, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν αυτονόητος ο λόγος που αποχωρήσαμε από το Σώμα. Από κάποιους όμως αυτή η σιωπή ερμηνεύτηκε ως... αφωνία. Τώρα έφτασε η ώρα να πω τα πράγματα με τη δική μου εκδοχή».
    Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Κολιούσης αναφέρει, με καυστική διάθεση: «Υπάρχει ευθύνη των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας; Ασφαλώς και όχι. Αυτοί απλώς υπογράφουν. Η Δικαιοσύνη; Να ασχοληθεί μόνον με τους συνήθεις υπόπτους, τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μόνον μ' αυτούς. Τα μέλη της κυβέρνησης ποτέ δεν παρανομούν. Απλώς... παραπλανώνται». Το τελευταίο ... ρήμα, ασφαλώς αποτελεί αιχμή σε βάρος του κ. Σανιδά.
    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κολιούσης και η κυρία Σωτηροπούλου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εξ αιτίας της απόφασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά,να μη διαβιβάσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή, μένοντας σταθερός στην αρχική του θέση περί παραπλανημένων υπουργών.
    Προσφάτως ο κ. Κολιούσης μίλησε στα «Νέα», για τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου: «Τότε δεν είπαμε τίποτα, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν αυτονόητος ο λόγος που αποχωρήσαμε από το Σώμα. Από κάποιους όμως αυτή η σιωπή ερμηνεύτηκε ως... αφωνία. Τώρα έφτασε η ώρα να πω τα πράγματα με τη δική μου εκδοχή»


    Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε ο Μανόλης Γλέζος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Κώστας Χατζίδης, οι οποίοι έχουν κάνει έρευνες για τη υπόθεση του Βατοπεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θλιβερή δικονομική κατασκευή Σανιδά!
    =======================
    Όπως την κρίνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι

    @.Τα χέρια της θα νίψει και πάλι η κυβέρνηση, όσον αφορά στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού ο κ. Σανιδάς, με την παραγγελία σε υφισταμένους του εισαγγελείς για έρευνα, της έδωσε το δικαίωμα προβολής του κωμικού ισχυρισμού ως επιχειρήματος, ότι έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και συνεπώς απαγορεύεται κάθε σχολιασμός, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως επέμβαση στο έργο της.
    @.Για μια ακόμη φορά ο κ. Σανιδάς προσέφερε την υπηρεσία του στην κυβέρνηση που τον επέλεξε. Μόνο που ο επί πολύ ασχοληθείς με το ιστορικό της υπόθεσης κ. Σανιδάς, φαίνεται καθαρά ότι είχε σκοπό:
    1) Να θέσει στο απυρόβλητο ως αθώους υπεύθυνους υπουργούς που, με αποφάσεις τους, παρεχώρησαν περιουσία του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου και
    2) Να χαρακτηρίσει και να κατακρίνει ως υπόλογους και απατεώνες, μέλη Γνωμοδοτικών Συμβουλίων ως και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στους οποίους απέδωσε, χωρίς να έχει δικαίωμα από το νόμο, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και τους έκρινε ως υπαίτιους τέλεσης κακουργηματικής απάτης εις βάρος του Δημοσίου, τουλάχιστον ως αυτουργούς της απάτης.

    @.Έκρινε δε ως αθώα θύματα της απάτης τους υπουργούς, που παρεχώρησαν δημόσια περιουσία στη Μονή. Μόνο που παρέλειψε ο κ. Σανιδάς στην παραγγελία του, να προσδιορίσει το σκοπούμενο παράνομο περιουσιακό όφελος, στην προσπόρηση του οποίου σκοπεύει ο αυτουργός της απάτης κατά το άρθρο 386 του Π.Κ. Αφορούσε στους φερόμενους αυτουργούς εκτιμητές και στα μέλη του Δ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;
    @.Αλήθεια θα είχε το θάρρος μιάς παραίτησης ή έστω μια διαμαρτυρίας ο, από τον Υπουργό Οικονομίας Αλογοσκούφη, επιλεγείς Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα υβριζόμενα μέλη του Συμβουλίου ή θα σιωπήσει;
    @.Ο κ. Σανιδάς προσδιόρισε και τον κύκλο των υπόπτων και τον κύκλο των παθόντων, δηλαδή των υπουργών κατά τρόπο, ώστε κατά την έρευνα που θα ακολουθήσει να μην να μην μπορούν να θιγούν και αυτοί ως ύποπτοι απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

    @.Πρόκειται για θλιβερή δικονομική κατασκευή και για παραγγελία κατασκευασμένη στα μέτρα της κυβέρνησης.
    Μία παραγγελία που παραπέμπει σε χρονοβόρα έρευνα της υπόθεσης, για την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να ξεχαστεί και να μην βλαβούν υπουργοί που είχαν πνευματική στέγη στη Μονή Βατοπεδίου και ζητούσαν «άφεση αμαρτιών» από τον «καλο κ΄αγαθό» καθηγούμενο Εφραίμ.
    @.Μόνο που η κατασκευή Σανιδά, δεν πρόκειται να καλύψει το μεγα σκάνδαλο, από το οποίο αναδύεται πασιφανώς και η ευτέλεια και το παράνομο οικονομικό όφελος και της Μονής και πολλών ημετέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση