GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι η Deutsche Bank η Lehman Brothers της Ευρώπης;

Νέα βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι μετοχές της Deutsche Bank, εν μέσω νέων ανησυχιών για τη σταθ...


Νέα βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι μετοχές της Deutsche Bank, εν μέσω νέων ανησυχιών για τη σταθερότητά της και όλο και περισσότερων δημοσιευμάτων περί επικείμενης διάσωσής της από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η μετοχή της Deutsche Bank στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9%, κάτω από τα 10 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge funds) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

Πάντως, έκτοτε η μετοχή της Deutsche Bank ανέκαμψε και το απόγευμα κατέγραφε μικρή άνοδο, στα 10,94 ευρώ.

Η άμεση αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο – το οποίο αμφισβητεί η γερμανική τράπεζα - ύψους έως 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν προσπάθησε πάντως να καθησυχάσει το προσωπικό της επενδυτικής τράπεζας, τονίζοντας ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες για τον όμιλο, αλλά ξεκαυαρίζοντας ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. Πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters. «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης του προστίμου των 14 δισ. ευρώ δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της.

Ντάισελμπλουμ: Να επιβιώσει μόνη της η Deutsche Bank

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχείρησε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάσωσης της Deutsche Bank από τη γερμανική κυβέρνηση ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει "μόνη της", χωρίς κρατική βοήθεια, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ Μίκελ Ράινς επιβεβαίωσε τα σχόλια, που έγιναν σε δημοσιογράφους σήμερα έξω από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε βέβαιος ότι οι γερμανικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης στην Deutsche Bank.

«Υποστηρίξαμε ανέκαθεν ότι για το θέμα των πιστώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει όλα όσα είναι αναγκαία ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα των τραπεζών», πρόσθεσε ο Ρέντσι, ο οποίος, πάντως, εξέφρασε «την πλήρη υποστήριξή του στη γερμανική κυβέρνηση, με την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Deutsche Bank».

Wall Street Journal: Παραπλανητικός ο παραλληλισμός με τη Lehman Brothers

Ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers, η οποία χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι παραπλανητικός, αναφέρει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, James Mackintosh, με ανάλυσή του στην εφημερίδα.

«Το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει τη Deutsche Bank, αλλά οι παραλληλισμοί με την χρεοκοπημένη τράπεζα είναι παραπλανητικοί», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος.

Πριν από οκτώ χρόνια τον ίδιο μήνα, η Lehman Brothers χρεοκόπησε, σε μεγάλο βαθμό λόγω των πανικόβλητων επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα. «Με ορισμένα μεγάλα hedge funds να ανησυχούν αρκετά, ώστε να μειώνουν το άνοιγμά τους στη Deutsche Bank, ο παραλληλισμός είναι προφανής - αλλά και πολύ παραπλανητικός», σημειώνει ο Mackintosh.

Η Lehman χρεοκόπησε, όπως συμβαίνει με όλες τις τράπεζες που χρεοκοπούν: Ξέμεινε από μετρητά και ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει γρήγορα για να πληρώσει τους πελάτες και τους αντισυμβαλλόμενους της που ωθούνταν προς την έξοδο. «Καταρχήν, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε τράπεζα, καθώς καμία δεν έχει ποτέ αρκετά στοιχεία στο ενεργητικό της που μπορούν να πωληθούν εύκολα, ώστε να αποπληρώσει άμεσα όλους τους καταθέτες. Η Deutsche βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, εν μέρει επειδή οι πελάτες της έχουν τρομάξει από την καταβύθιση της μετοχής της, που έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της από την αρχή του έτους», αναφέρει ο Mackintosh, προσθέτοντας: Η Lehman, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη, επειδή η χρηματοδότησή της εξαρτιόταν από την αγορά χρήματος (repo market) και τα hedge funds.

Η περίπτωση της Deutsche είναι διαφορετική, συνεχίζει, καθώς έχει μία πολύ πιο διαφοροποιημένη βάση πελατών, που τροφοδοτείται από καταθέσεις στη Γερμανία και πολλές θεσμικές επιχειρηματικές γραμμές. Η Deutsche έχει πολύ περισσότερη ρευστότητα, που ανερχόταν σε 220 δισεκ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ή στο 12% του ενεργητικού της, ενώ η Lehman είχε ρευστότητα 45 δισεκ. δολαρίων έναν μήνα πριν την κατάρρευσή της ή το 7% του ενεργητικού της.

«Η Deutsche έχει μία αδύναμη κεφαλαιακή βάση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την καχεκτική κερδοφορία της, αλλά τα προβλήματά της δεν είναι τόσο κρίσιμα όπως της Lehman, οι ζημιές της οποίας ανερχόταν σε πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της και στα δύο τελευταία τρίμηνα της ζωής της», αναφέρει ο Mackintosh. «Το πιο σημαντικό», προσθέτει, είναι ότι η Deutsche έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει ρευστότητα ακόμη και για δύσκολα να πωληθούν στοιχεία του ενεργητικού της, αν τη χρειασθεί. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) είχε αρνηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στη Lehman, επειδή αυτή δεν διέθετε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία ενεργητικού για να τα δώσει ως ενέχυρο.

Σύμβουλος του Ερντογάν θέλει να κάνει την Deutsche Bank... τουρκική!

Και μέσα σε όλα αυτά, ο oικoνομικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν του σύστησε σήμερα μέσω Twitter να αγοράσει την Deutsche Bank, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης για να εξασφαλίσει μερίδια σε επιχειρήσεις της! Επιπλέον, υπέρ της αγοράς συνηγορεί, κατά τον Μπουλούτ, και το γεγονός ότι η μετοχή της είναι πολύ χαμηλά.

"Δεν θα σας έκανε ευτυχή εάν από Deutsche Bank (Γερμανική Τράπεζα) γινόταν ουρκική τράπεζα;" ρώτησε μέσω τουίτερ ο Γιγκίτ Μπουλούτ τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση