GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπέρ του Grexit η Λαγκάρντ -Ο Ολάντ και «τα σκυλιά οι Γερμανοί»

Της Μαρίας Δεναξά Νέοι διάλογοι μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτονται στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Έν...


Της Μαρίας Δεναξά
Νέοι διάλογοι μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτονται στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά" και περιέχει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δυο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.
Αίσθηση προκαλεί το σχόλιο των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα: "Ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει σαν να απευθύνεται στον μικρό αδερφό του που είναι λίγο χαμένος. Η διαφορά ηλικίας – οι δυο άνδρες έχουν ακριβώς 20 χρόνια διαφορά – και πάνω απ όλα η εμπειρία (του Ολάντ ) παίζει σημαντικό ρόλο".

Άνοιξη του 2015
"Γνωρίζω πως για εσάς το πρόβλημα, είναι η υποδοχή αξιωματούχων ή τεχνοκρατών που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό στην τρόικα. Μπορώ να καταλάβω τα μούτρα που κάνουν (κάτω στην Ελλάδα), γιατί έρχονται κι εδώ για να δουν την Γαλλία!" φέρεται να είπε ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα την άνοιξη του 2015 αναφερόμενος στους τροικανούς.

"Μπορούμε να δεχθούμε άτομα που έρχονται σε εμάς και μας συμβουλεύουν με τρόπο μόνιμο, όμως αυτή η εικόνα των ατόμων που χτυπάνε τις πόρτες, πηγαίνουν στα υπουργεία, παίρνουν τους φακέλους και ξαναφεύγουν… Μπορούμε να δίνουμε διακριτικά όλα τα στοιχεία που μας ζητούν όλοι οι εμπειρογνώμονες" φέρεται να είπε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
"Ο Τσίπρας επιχειρεί να σώσει την χώρα του και την ίδια ώρα και την εικόνα. Η εικόνα πάντα, η εικόνα", σχολιάζουν οι δυο δημοσιογράφοι.
"Για να πείσει τον συνομιλητή του για την ειλικρίνεια της Γαλλικής προσπάθειας και κατά συνέπεια και της Ευρώπης ο Ολαντ χρησιμοποιεί την έκφραση "Εάν πεθάνετε, θα τραυματιστούμε, δεν θα είμαστε καλύτερα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αποδυνάμωση ενός παρτενέρ".
"Ο Τσίπρας αργεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, ανησυχεί ο Ολαντ τον Απρίλιο του 2015. Μια συνάντηση με την Μέρκελ ξεπέρασε τις πέντε ώρες. Εκείνη ήταν με τα σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις και σε εκείνον πρέπει να δώσεις υποσχέσεις, να δείξεις ότι εγκαταλείπει κάποιες επίπονες μεταρρυθμίσεις και τις αντικαθιστά με άλλες. Δεν εμπιστεύεται την διοίκηση του, ούτε τους συνομιλητές του. Λοιπόν είναι περίπλοκο. Είπα στην Μέρκελ: πρέπει να του αφήσεις χρόνο…Όμως ο χρόνος αυτή τη φορά παίζει ενάντια σε μια συμφωνία" σημειώνεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο. 
Μετά το δημοψήφισμα όταν οι Γερμανοί επιμένουν να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ
Η γερμανική αδιαλλαξία φαίνεται ότι ενοχλεί την γαλλική ηγεσία. Χαρακτηριστική είναι η φράση που φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. 
"Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί, εχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο".
"Το ξέρουμε ότι είναι ικανοί", απαντά ο Ολαντ που, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, "φοβάται ότι οι Γερμανοί εξοργισμένοι από τους δισταγμούς του Τσίπρα, θα πετάξουν έξω από την Ευρωπη τους Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν".
"Υπάρχει μια απόφαση της Μέρκελ που λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρέους. Ναι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό λέει ο Σαπέν. Κι εμείς το ίδιο λέμε. Η Λαγκάρντ δεν μας διευκολύνει γιατί εκείνη μιλάει πάντα για απομείωση του χρέους, συμπληρώνει ο Ολαντ. Το ΔΝΤ, εάν πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση αυτό σημαίνει ότι είναι υπερ του GREXIT καταλήγει ο Σαπέν. Ναι αυτό πιστεύω, συμπληρώνει ο Ολαντ.
Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Με επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να ακούσουμε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ", αναφέρεται στη συνέχεια του αποσπάσματος. 
Ιούλιος-Διαπραγμάτευση 
Στο βιβλίο περιγράφεται και τι φέρεται να είπε ο Φρανσουά Ολάντ τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
"Είπα στον Τσίπρα: Βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στην διάθεση σου, τουλάχιστον θα σε βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο. Θέσαμε 10 αξιωματούχους στην υπηρεσία της Ελλάδας, τον διευθυντή των φορολογικών υπηρεσιών και αλλους ώστε όλα να τεθούν σε εφαρμογή Του είπα: στην κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν θα τα καταφέρεις εάν δεν σε βοηθήσουν Δέχεσαι; Δεν θα κάνουμε προτάσεις στην θέση σου. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τα παρουσιάσουμε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να σου δώσουμε το πλαίσιο, τα στοιχεία.  Και έτσι τους κάναμε να έρθουν στις Βρυξέλλες".
"Παρόλο που ο Ολάντ επιχειρεί να καταπραΰνει την καχυποψία του συνομιλητή του δεν αγνοεί πως προτείνει να μπεί υπο γαλλική εποπτεία, η ελληνική διοίκηση. Ο Τσίπρας δέχτηκε" αναφέρουν οι δημοσιογράφοι-συγγραφείς του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση