GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δίκη Marfin: Οργανωμένη επίθεση "δείχνουν" οι μαρτυρίες

Στο γεγονός ότι μια οργανωμένη ομάδα, τον Μάιο του 2010, κινήθηκε συντεταγμένα «χτυπώντας» το υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίο...


Στο γεγονός ότι μια οργανωμένη ομάδα, τον Μάιο του 2010, κινήθηκε συντεταγμένα «χτυπώντας» το υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δυο υπάλληλοι, αλλά το βιβλιοπωλείο «Ιανός», συγκλίνουν οι μαρτυρικές καταθέσεις στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας οι περιγραφές των στιγμών της φρίκης που έζησαν οι άνθρωποι οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο υποκατάστημα της τράπεζας ήρθαν από εργαζόμενους και πελάτες του βιβλιοπωλείου «Ιανός» που βρισκόταν απέναντι. Ωστόσο, και πάλι κανένας δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες της φονικής επίθεσης.

«Την ώρα της πορείας σταμάτησε μια ομάδα - οργανωμένη μου φάνηκε- φορούσαν όλοι τζόκεϊ. Φάνηκε ότι κάποιος έδωσε εντολή και δυο άτομα κινήθηκαν προς την πλευρά της τράπεζας. Η Marfin δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο, οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο. Μόλις το είδα είπα: «πω - πω θα τους κάψουν σαν ποντίκια», περιέγραψε στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του Ιανού, ο οποίος είδε, όπως είπε, την επίθεση στην τράπεζα από το πατάρι του βιβλιοπωλείου, λίγο πριν και οι ίδιοι βρεθούν στο στόχαστρο.

«Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έγινε η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε τη βιτρίνα με σφυρί... Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα της Marfin, εμφανίστηκαν από το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολότοφ και εμείς πήραμε τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίζεται και ένα τέταρτο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε «θα σε κάψω». Ό,τι μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί φορούσε μάσκα... Προσπάθησε να τον απωθήσει ένας εργαζόμενος και εκείνη την ώρα ξεβίδωσε το μπουκάλι που κρατούσε, περιέλουσε το φίλο μου που στεκόταν δίπλα μου με βενζίνη και πέταξε το υλικό στη ξύλινη σκάλα του καταστήματος».

Ο μάρτυρας σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ανακάλεσε μεγάλο μέρος της προανακριτικής του κατάθεσης στην οποία είχε αναγνωρίσει τον έναν από τους δυο κατηγορούμενους ως το πρόσωπο που τον είχε απειλήσει.

«Δεν ξέρω εγώ αν αυτοί που μου έδειξαν οι αστυνομικοί είναι οι κατηγορούμενοι» είπε.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπογράψατε την κατάθεση σας χωρίς να την διαβάσετε;

Μάρτυρας: Πολύ μεγάλη.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε κατά 70% τον κατηγορούμενοΠαύλο Αντρέεβ, προανακριτικά....Στον ανακριτή όμως δεν τον αναγνωρίζετε με βεβαιότητα.

Μάρτυρας: Για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο όταν μου έδειξαν κάποιες φωτογραφίες με ρώτησαν: τα άτομα που έκαναν την επίθεση με ποιον μοιάζουν πιο πολύ ως σωματότυποι. Απάντησα. Και εννοούσα ότι τα πρόσωπα που πετάξαν μολότοφ μοιάζουν κάπως ως σωματότυποι. Δεν αναγνώρισα κάποιον... αν κρίνω από αυτό που βλέπω σήμερα (σ.σ.γυρνάει προς τον κατηγορούμενο) ήταν πολύ πιο κοντός.

Για τις στιγμές τρόμου που έζησε όταν άγνωστος τον κατάβρεξε με βενζίνη μέσα στον «Ιανό» μίλησε ο επόμενος μάρτυρας. Όπως περιέγραψε, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον κουκουλοφόρο ο οποίος τον απείλησε πως θα τον κάψει, του ζήτησε να μην πετάξει την μολότοφ. «Έσκυψα να πάρω τον πυροσβεστήρα και αυτός με κατάβρεξε με βενζίνη», είπε. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δει την επίθεση στην τράπεζα.

«Συγκεντρώθηκε μια ομάδα γύρω στα δέκα άτομα. Όλοι φοράγανε σακίδιο και γάντια. Το βασικό σώμα της πορείας είχε περάσει. Περίμεναν κάποιον να έρθει. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα και χωρίστηκαν μετά. Μια ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γιακά και ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος κατευθύνθηκαν προς την τράπεζα. Τους είδαμε όλοι να έχουν ξεχωρίσει για κάποιο σκοπό. Έφτασαν εκεί, έβγαλαν ένα σφυρί, έσπασαν τη τζαμαρία, πέταξαν μέσα κάποιες μολότοφ. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν αμέσως και επικράτησε πανικός», αφηγήθηκε ο μάρτυρας, αλλά όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει κάποιον από τους κατηγορούμενους απάντησε αρνητικά.

Την ίδια εικόνα έδωσε στην κατάθεση του και ένας ακόμη πελάτης του βιβλιοπωλείου, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι διαδηλωτές φώναζαν στους εργαζόμενους της Marfin που είχαν βγει στο μπαλκόνι «να καείτε ρε π...».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν και αστυνομικοί οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αλλά ούτε και αυτοί ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται με την μοιραία επίθεση.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση αστυνομικού ο οποίος προανακριτικά είχε πει πως ο εμπρηστής στο υποκατάστημα της τράπεζας προσομοιάζει στο σωματότυπο με τον Θ. Σίψα.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τον Σίψα;

Μάρτυρας: Ναι μένει δίπλα στη ΓΑΔΑ . Τον είχα δει και έξω, στην υπηρεσία μου, δραστηριοποιούνταν στον αναρχικό χώρο.

Πρόεδρος: Δηλαδή;

Μάρτυρας: Σε εκδηλώσεις π.χ. στα Προπύλαια … όχι σε επεισόδια.

Εισαγγελέας: Μπορείτε να ταυτοποιήσετε τον Σίψα ως το άτομο στη φωτογραφία που πετάει τη μολότοφ στη Marfin;

Μάρτυρας: Όχι.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση