GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το όχημα Schiaparelli άρχισε την κάθοδο προς τον πλανήτη Άρη

«Ολα είναι υπό έλεγχο» για το ευρω-ρωσικό διαστημικό σκάφος TGO, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ή οποία είχε εκφράσει ανησυ...


«Ολα είναι υπό έλεγχο» για το ευρω-ρωσικό διαστημικό σκάφος TGO, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ή οποία είχε εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν ελάμβανε πληροφορίες για τη θέση του μετά τον χωρισμό του με το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli, το οποίο άρχισε την κάθοδό του προς την επιφάνεια του Αρη που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Το διαστημικό σκάφος TGO θα απομακρυνθεί από τον Αρη, πριν εισέλθει την Τετάρτη σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Η προσεδάφιση του Schiaparelli είναι το πρώτο στάδιο της ExoMars, μίας φιλόδοξης ευρω-ρωσικής αποστολής σε δύο φάσεις, με στόχο τη διερεύνηση στοιχείων για την παρελθούσα και παρούσα ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη.
Το διαστημικό σκάφος TGO είναι επιφορτισμένο με την ανίχνευση της ατμόσφαιρας του Αρη για τον εντοπισμό ιχνών αερίων όπως το μεθάνιο που θα αποτελούσε ένδειξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη. Αυτή η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018.
Το 2020, η Ευρώπη και η Ρωσία θα στείλουν στον Αρη ένα μεγάλο όχημα που θα εκμεταλλευτεί τις έρευνες που θα έχει κάνει στο μεταξύ το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli και θα αναζητήσει ίχνη παρελθούσας βακτηριακής ζωής.
Η προσεδάφιση του Schiaparelli είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να περιπλακεί σε περίπτωση δυσχερών μετεωρολογικών συνθηκών, όπως μία καταιγίδα σκόνης στον Αρη, που είναι συχνό φαινόμενο αυτήν την εποχή
Το όχημα Schiaparelli είναι προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στον Αρη το απόγευμα της Τετάρτης, αφού θα έχει διανύσει μία απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του πλανήτη. Ομως η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημερών, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση