GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βούτσης: Δεν μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα 10 ή 12 κανάλια

Σε κλίμα έντασης έγινε η συνεδρίαση στη Βουλή αναφορικά με την τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, με τα κόμματα...


Σε κλίμα έντασης έγινε η συνεδρίαση στη Βουλή αναφορικά με την τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν στην ακύρωση του νόμου Παππά, και όχι μόνο στην αναστολή του άρθρου 2Α, στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παππάς: Και άδειες θα δοθούν, και τίμημα θα υπάρξει

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.

Βούτσης: Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις

«Το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το τοπίο, είναι οικτρή ήττα και διάψευση αφηγήματος; Σοβαρά είναι ήττα ότι η πολιτική παύει να είναι όμηρος, άοπλη και υποταγμένη στη διαπλοκή;», ξεκίνησε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και αναφέρθηκε στη νέα επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: «Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για ΕΣΡ, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Να μιλήσουμε ανοιχτά, μας ακούνε. Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως συμβιβάστηκαν, εκόντες άκοντες, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πολιτικές δυνάμεις, επί τόσα χρόνια» και «αν με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια είχαμε κάνει τις άτυπες συμφωνίες για τη στήριξή μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορούσε να μας πει κάτι, από τους κυρίους που μας κουνάνε το δάχτυλο;».

«Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα για όλο το πολιτικό σύστημα, το ότι από στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλώθηκε ευθαρσώς, προς όλους και προς τα συμφέροντα και προς τις άλλες εξουσίες, ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε και δεν έπρεπε αυτό να μην έχει γίνει. Αυτό είναι όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα θέμα που θα επιλυθεί στην κατεύθυνση, όλοι όσοι εκπέμπουν, να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι, από κάθε άποψη, θεσμική και λειτουργική, για τα εργασιακά, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Είναι υπόλογες οι δυνάμεις που δεν προσέτρεξαν στη συγκρότηση του ΕΣΡ» επέμεινε, ενώ σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής». Είπε ακόμη, ότι δεν τιμά την Βουλή που ψηφίζει σήμερα στη βάση δημοσιογραφικών διαρροών για το ΣτΕ. Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής και το μήνυμα είναι «να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής στα συμφέροντα».

«Μην πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε επάνω», ενώ για όσους επιχειρούν να εμφανίσουν ότι υπάρχει γκρίνια και ρήγμα με διαφορετικές απόψεις για τον αριθμό των αδειών από τον κ. Παππά και από τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προίστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών, προφανώς χωράει το ψηφιακό εύρος περισσότερα, αλλά τα κόμματα έχουμε άποψη. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους. Πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες».

Γεωργιάδης: Ιθύνων νους απόπειρας εκβιασμού δικαστή ο Παππάς

«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί. Αποδέχθηκε ότι αποτελεί μείζονα υποχώρηση η τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά αυτό μόνο αν το Συμβούλιο δεν είναι ελεγχόμενο με τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπουν στο ΕΣΡ. «Αν αυτό θέλετε να κάνετε, η ΝΔ θα σας εμποδίσει. Αν θέλετε τη ΝΔ να βοηθήσει να παραδεχθείτε ότι αποτύχατε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Λοβέρδος: Κάποιοι πιαστήκανε με τη γίδα στην πλάτη

«Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Η δικαιοσύνη μίλησε, η δημοκρατία νίκησε και το μαύρο δεν πέρασε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σχολίασε ότι «το μαύρο που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση στα κανάλια δεν πέρασε ως μέθοδος δημοκρατικής τακτικής».

«Κάποιοι πιαστήκανε με τη γίδα στην πλάτη, με όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι επιτέθηκε στη δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στην τροπολογία που είχε αποσυρθεί για το κλείσιμο καναλιών εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, στην πρόταση για τον κ. Πολύδωρα. Κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι τινάζει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση, με τα όσα δήλωσε σήμερα στον Σκάι. «Μπήκατε νέος άνθρωπος στην πολιτική, αλλά νομίζατε ότι όλα μπορείτε να τα κάνετε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε καθημερινά να σώσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Επί 14 μήνες έχετε αναστατώσει τη χώρα. Ας είχατε υποβάλει την παραίτησή σας και ας μην την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπάθησε να στήσει τη δική του ενημέρωση. «Μην λέτε άλλα ψέματα. Σας άκουσα σήμερα να λέτε ότι η διοίκηση του ΕΣΡ ήταν παράτυπη. Έχω μπροστά μου απόφαση του ΣτΕ, το οποίο λέει ότι η παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε και πρόσθεσε: «H συναίνεση που είναι εφικτή στη διάσκεψη δεν αφορά τον υπουργό, διότι έχει αυτά τα πεπραγμένα». Ανέφερε ακόμη, ότι αν η κυβέρνηση αντικαταστήσει την λέξη «αναστολή» με την λέξη «κατάργηση» του 2Α, αυτό θα είναι μια πράξη που θα βοηθήσει.

Παφίλης: Σιγά τα αίματα!

«Η υπόθεση των καναλιών! Σιγά τα αίματα!», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι πίσω από την αντιπαράθεση για το νόμο 4339/2015 επιχειρείται αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια.

«Η κυβέρνηση επεκτείνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις. Η κόντρα συνταγματικότητας-αντισυνταγματικότητας είναι για το ποιος θα εξυπηρετήσει ποια συμφέροντα και ποιος θα πετύχει πιο φιλικά ΜΜΕ», είπε ο Θανάσης Παφίλης. «Τι νομίζετε; Ότι θα βάλετε τάξη στο καπιταλιστικό πρόγραμμα των καναλιών και θα φέρετε ποιότητα στα προγράμματα, που μας τσιγαρίζουν από το πρωί το μυαλό;», αναρωτήθηκε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» γι΄αυτό το λόγο για το ΕΣΡ, όπως και τις άλλες ανεξάρτητες αρχές, που «δεν είναι ανεξάρτητες διότι εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου». «Εργάτη, θα ζήσεις καλύτερα αν πάρει την άδεια το ένα ή το άλλο κεφάλαιο; Γι' αυτό οργάνωσε την πάλη σου. Απλώς τσακώνονται διότι εκφράζουν άλλα συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αμυράς: Ο νόμος Παππά βρώμισε, ελάτε να τον θάψουμε όλοι μαζί!
«Οι δικαστές πήραν το παιχνιδάκι σας της αδειοδότησης και το τοποθέτησαν σε βάσεις κανόνων και τότε ξεκίνησε η πολιτική σας τσουλήθρα με λυσσαλέα επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προσέθεσε: «Ο νόμος Παππά βρώμισε! Ελάτε να τον θάψουμε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε»!

«Πώς θα αντιμετωπιστεί η διαπλοκή; Με λαγούς; Με βοσκοτόπια;», είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Αρτεμίου, «τον κύριο off shore της Κύπρου», όπως τον αποκάλεσε: «Ο κ. Αρτεμίου είπε ότι βρισκόταν στο Μαξίμου επειδή κόμιζε σοβαρή επενδυτική πρόταση. Μα θα πήγαινε με σακούλα σούπερ μάρκετ και τζινάκι; Καταθέτω το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου».

«Εμείς προτείναμε για το ΕΣΡ τον Μιχάλη Σταθόπουλο. Αλλά εμείς δεν θα λέγαμε όχι στην πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο», είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση που δημοσίως έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης με θητεία απολύτως συγκεκριμένη χωρίς παρατάσεις για τα μέλη του ΕΣΡ, με ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης για 10 άδειες και εκτός της διαδικασίας οι προμηθευτές και εργολάβοι του Δημοσίου.

Νέο νόμο ζητά η Ένωση Κεντρώων

Νέο νόμο με νέο πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών και με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια του διαγωνισμού, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θέλει την πλήρη απόσυρση του Ν. 4339/2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση