Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

  Εκλογές 2016: Πώς βγαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ


  Οι εκλογές για πρόεδρο διεξάγονται στις ΗΠΑ κάθε 4 χρόνια. Ο νόμος που διέπει τη διεξαγωγή των εκλογών είναι απαράλλαχτος από το 1845!

  Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, του έτους που γίνονται οι εκλογές. Φέτος έπεσε σήμερα, 8 Νοεμβρίου.

  Η ψηφοφορία

  Οι εκλογές γίνονται με καθολική έμμεση ψηφοφορία σε έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία).

  Οι μεγάλοι εκλέκτορες

  Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού.

  Η Καλιφόρνια , για παράδειγμα, διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα , το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3.

  Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα εκλέξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

  Τι πρέπει να κερδίσει ένας υποψήφιος για να βγει πρόεδρος

  Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270.

  Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων , παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

  Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Εκλογές 2016: Πώς βγαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr