Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

  Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Η τρόικα «μπλοκάρει» τις μειώσεις και απαιτεί κατάργηση των Μηδενικών Τελών

  Τελειώνει ήδη η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017, παρατείνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, δεκάδων εισαγωγικών εταιρειών και χιλιάδων εμπόρων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, ο λόγος καθυστέρησης της επίσημης ανακοίνωσης των Τελών Κυκλοφορίας 2017 προέρχεται από την τρόικα η οποία αντέδρασε στις μειώσεις που προτείνει το οικονομικό επιτελείο κυρίως για τα παλιά αυτοκίνητα, καθώς όπως εκτιμά είναι αμφίβολο αν το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τις άρσεις ακινησιών οχημάτων αλλά και από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και μετά. Παράλληλα απαιτεί να μειωθεί το όριο των Μηδενικών Τελών Κυκλοφορίας ώστε να πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων!

  Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε μικρές μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 31/12/2006 και μεγαλύτερες μειώσεις στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1999 ενώ επίσης άλλαζε και ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας (από τον κυβισμό στις εκπομπές CO2) στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2007 έως και 31/10/2010.

  Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 επεκτείνονταν από το Νοέμβριο του 2010 στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και αφορούν πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

  Τώρα όσον αφορά στην πρόταση για επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 σε οχήματα από την 1/1/2005 και μετά απορρίφθηκε από τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη καθώς από τη μία μεριά δεν υπήρχαν στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και από την άλλη μεριά υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μαζικών καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας από τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 είναι πραγματικά ασύμφορα και καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 800%!

  Ο λόγος είναι ότι τα αυτοκίνητα με ηλικίες πάνω από 10 έτη ήταν «καθαρά» για την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησαν και όχι για σήμερα…

  Μεγάλες μάχες για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας

  Μεγάλη μάχη μαίνεται μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας καθώς οι δανειστές απαιτούν να μειωθεί το όριο των ρύπων (80-85 γρ. CO2) στα λεγόμενα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τα διατηρήσει στα περσινά επίπεδα.

  Αν τελικά το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να πείσει την τρόικα τότε το 2017 θα καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν τίποτα.

  Επίσης το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει και αυξήσεις στους συντελεστές των Τελών Κυκλοφορίας στις εκπομπές από 161 γρ. CO2 και πάνω ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα έσοδα αλλά η τρόικα επίσης δεν έχει πειστεί καθώς ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζεται είναι σχετικά μικρός και τα έσοδα θα αυξηθούν ελάχιστα...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Η τρόικα «μπλοκάρει» τις μειώσεις και απαιτεί κατάργηση των Μηδενικών Τελών Rating: 5 Reviewed By: Press- gr