GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα - Οι 40άρηδες κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο...


Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο σε όσους είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Open Access Journal of the American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.
Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως "baby boomers", έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέση με όσους γεννήθηκαν είτε 20 χρόνια πριν είτε 20 χρόνια μετά (τη λεγόμενη «Γενιά Χ» δηλαδή άτομα που γεννήθηκε μεταξύ 1965-1974). Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια έτοιμη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δήλωσαν ότι θα το ερευνήσουν περαιτέρω.
«Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εγκεφαλικό δεν συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους και ότι η έκβασή του μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ένα έμφραγμα, αφήνοντας κάποιον να ζήσει με μια αναπηρία για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια» δήλωσε ο ερευνητής Τζόελ Σουέρντελ, συνεργάτης του Δρ. Κωστή.
Τα εγκεφαλικά εμφανίζουν μια πτωτική τάση, που αποδίδεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις βελτιώσεις του τρόπου ζωής (μείωση καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης κ.α.). Από την άλλη, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί ότι τα εγκεφαλικά «χτυπάνε» πλέον σε ολοένα μικρότερη ηλικία. Η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανώς είναι οι βασικές αιτίες γι' αυτό.
Αλκοόλ και εγκεφαλικά
Σε μια ξεχωριστή σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα, επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη Δρ. Σουζάνα Λάρσον του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση έως δύο ποτών αλκοόλ τη μέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από δύο ποτήρια τη μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο όλων των ειδών εγκεφαλικού. Οι ηλικιωμένοι πότες έχουν 1,6 έως 1,8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, περισσότερο από ό,τι για ισχαιμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση