GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Black Friday: Προσφορές, εκπτώσεις, ξύλο και αίμα

Μέχρι τώρα οι εικόνες μας έρχονταν από το εξωτερικό και κοιτιόμασταν ρωτώντας ο ένας τον άλλο "μα τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;&q...


Μέχρι τώρα οι εικόνες μας έρχονταν από το εξωτερικό και κοιτιόμασταν ρωτώντας ο ένας τον άλλο "μα τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;": Ουρές χιλιάδων ανθρώπων που από τα ξημερώματα, κάποιοι και από τη νύχτα, ξεροστάλιαζαν έξω από πολυκαταστήματα και μόλις άνοιγαν οι πόρτες ορμούσαν μέσα σε φρενίτιδα και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η μέρα αυτή ήταν η Μαύρη Παρασκευή, γνωστή παγκοσμίως ως Black Friday.

Φέτος, η Παρασκευή θα γίνει... Μαύρη και στην Ελλάδα. Με στόχο - τι άλλο; - την τόνωση της αγοράς που εδώ και χρόνια είναι στο limbo, μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μια σύντομη ιστορία του Black Friday

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη γενέτειρα της Μαύρης Παρασκευής), η Black Friday ήταν η μέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Το Thanksgiving πέφτει κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Με τη Μαύρη Παρασκευή δινόταν στο σήμα για την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών. Η μέρα άρχισε να εφαρμόζεται δειλά δειλά από τους εμπόρους ήδη από το 1932, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από το μεγάλο Κραχ του 1929.

Ο όρος Black Friday απαντάται πρώτη φορά σε ένα κείμενο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1961.

Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday

Ο όρος «Black Friday» επινοήθηκε στη δεκαετία του 1960 για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών.

Τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις των καταστημάτων ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με κέρδη.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους

Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, αλλά και Πολωνία, Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα της Black Friday (εφέτος, στις 25 Νοεμβρίου), με happenings, προσφορές, εκπτώσεις, εορταστικά bundles κ.λπ.

Ποιες χώρες έχουν Black Friday

Αν και οι ΗΠΑ είναι η "πατρίδα" της Μαύρης Παρασκευής, το έθιμο του Black Friday εφαρμόζουν επίσης: ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, η Ρουμανία, η Ινδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, κάποιες πόλεις στην Κόστα Ρίκα.

Λιγότερο οργανωμένα, πρωτοβουλία για εκπτώσεις παίρνουν κάποιοι καταστηματάρχες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νότιο Αφρική ενώ από πέρυσι μόλις στο "κλαμπ" μπήκε η Νέα Ζηλανδία.

Όταν η Black Friday βάφεται με αίμα

Κάποιες φορές, η Μαύρη Παρασκευή στιγματίζεται από περιστατικά βίας. Λίγες φορές μάλιστα έχει βαφτεί με αίμα. Από το 2006 μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ, έχουν σημειωθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί λόγω Black Friday.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου πολυκαταστήματος στη Valley Stream της Νέας Υόρκης: όταν άνοιξε τις πόρτες του καταστήματος στις 5 τα χαράματα, το συγκεντρωμένο από τη νύχτα πλήθος έσπευσε να μπει μέσα και τον ποδοπάτησε μέχρι θανάτου.

Και ακόμη και αν τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά λίγα, οι μικροτραυματισμοί λόγω συνωστισμού είναι κάτι πολύ συχνό κάθε Black Friday... 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση