GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαχαίρι στα επιδόματα: Ποια κόβονται, ποια μένουν, τα εισοδηματικά κριτήρια

Μαχαίρι έρχεται σε προνοιακά επιδόματα ενώ μπαίνουν και νέα εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση όσων απομείνουν. Το οικονομικό επιτελείο...


Μαχαίρι έρχεται σε προνοιακά επιδόματα ενώ μπαίνουν και νέα εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση όσων απομείνουν. Το οικονομικό επιτελείο κόβει επιδόματα προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι ύψους 760 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, για να δοθεί το ΚΕΑ θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2017.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη προαναγγείλει ο υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τα επιδόματα που θα περικοπούν είναι όσα επικαλύπτονται από τη χορήγηση του ΚΕΑ αλλά και όσα αφορούν μικρό αριθμό δικαιούχων.

Ποια επιδόματα καταργούνται

  • Προς κατάργηση φαίνεται πως είναι τα επιδόματα:
  • Ενοικίου (που υπερκαλύπτεται από το ΚΕΑ)
  • Μακροχρόνια ανέργων (που επίσης υπερκαλύπτεται από το ΚΕΑ)
  • Επιδόματα κατασκήνωσης (που δίδονται από ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ αλλά και από τον ΟΑΕΔ)
  • Επίδομα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ
  • Το επίδομα φοιτητικής στέγασης (ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο)

Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

Εκτός από την κατάργηση ή τη δραστική μείωση του ποσού των επιδομάτων, μαχαίρι θα μπει στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι επιδομάτων από την αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της κάρτας σίτισης, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως λόγω επικάλυψης με το ΚΕΑ.
Υπό εξέταση είναι επίσης η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο diesel για τους αγρότες, το οποίο επιστρέφει με τη μορφή επιδόματος.

Ποια επιδόματα παραμένουν

Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν τίθεται κανένα θέμα περικοπής των επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα. Ακέραιο διατηρείται και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον για το 2017, καθώς το κονδύλι των 105 εκ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση