GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΟΝ Ι. ΠΙΠΙΝΗ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για τον Ν. Παππά και την Βενεζουέλα!

Με τον αινιγματικό τίτλο Οι «επενδύσεις» του Νίκου Παππά στη χώρα του κομαντάντε Ούγο Τσάβες ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το θέμα με το...

Με τον αινιγματικό τίτλο Οι «επενδύσεις» του Νίκου Παππά στη χώρα του κομαντάντε Ούγο Τσάβες ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το θέμα με τον δικηγόρο Αρτεμίου προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις...

Του Ιάσονος Πιπίνη*

Ένας πρώην υπουργός του Ούγο Τσάβες και στενός συνεργάτης του από την δεκαετία του ’90, μου εκμυστηρεύτηκε πριν από λίγο καιρό, ότι όταν ο «κομαντάντε» Τσάβες κυβερνούσε ακόμη στη Βενεζουέλα, τον είχε προειδοποιήσει για τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου και του είχε πει: «Πρόεδρε Ούγο, η διαφθορά είναι αυτή που θα ρίξει την κυβέρνηση μας»…

Ο Ούγο Τσάβες εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 2013 και άφησε πίσω του μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς βαριά πληγωμένους. Το πρόβλημα της Βενεζουέλας σήμερα δεν είναι μόνο τα φαινόμενα διαφθοράς και η οικονομική κρίση, αλλά και το έλλειμα Δημοκρατίας το οποίο κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει διεθνείς οργανισμοί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας μάλιστα την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Αυτό είναι το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της λατινοαμερικάνικης χώρας μέσα στο οποίο, όπως αποκάλυψα στα ρεπορτάζ μου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιδίωξε συνεργασίες και για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στο Καράκας τον Αύγουστο του 2013, μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, αλλά και στελέχη μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.

Τη στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κατήγγειλαν το αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, το οποίο κάθε μέρα που περνάει βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο διεθνώς, ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σύριζα επιδίωκε τη «διερεύνηση αγοράς αγροτικών προϊόντων από κρατικά σούπερ μάρκετ», όπως δήλωσε αρχικά, ή συνεργασία και στον τομέα του πετρελαίου, όπως παραδέχθηκε λίγο αργότερα.

Προφανώς για τον υπουργό Επικρατείας ένα «μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα, για το οποίο δεν βγήκε ποτέ ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τον συνόδευε ένας δικηγόρος ειδικός στην διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι ασυνήθιστο, (χαρακτήρισε μάλιστα τη συζήτηση για το θέμα «σπέκουλα»), αλλά επίσης θεωρεί πως δεν χρειάζεται να δώσει και εξηγήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού αυτού.

Ο Νίκος Παππάς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για τον ρόλο που είχε στο ταξίδι της Βενεζουέλας ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, Αρτέμης Αρτεμίου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται και στα περίφημα Panama Papers. Ούτε έχει εξηγήσει με ποια ιδιότητα ενεπλάκη ο ίδιος σε συζητήσεις ανάμεσα σε κρατικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας και Έλληνες επιχειρηματίες, για συμφωνίες που σχετίζονται με το πετρέλαιο και τα τρόφιμα. Εξ’ όσων γνωρίζω ο κ. Παππάς δεν εκπροσωπεί κάποια εταιρεία που εμπορεύεται πετρέλαιο, αλλά ούτε και τρόφιμα. Επιπλέον την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να μετέχει σε τέτοιου είδους επαφές.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» πρώτη αποκάλυψε το «μυστικό» ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και τις στενές σχέσεις του Κύπριου δικηγόρου, ειδικού σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου, με το Μέγαρο Μαξίμου. Το ρεπορτάζ μου, που εδώ και αρκετές μέρες φιλοξενεί η εφημερίδα, έχει και συνέχεια και τις επόμενες μέρες θα αποκαλυφθούν νέες άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

*Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο περουβιανός δημοσιογράφος. Έχει γράψει τα βιβλία «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» και «Το Καμένο Παλάτι» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, ενώ είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Το πείραμα της Βενεζουέλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση