GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με νέες μειώσεις συντάξεων και αλλαγή αφορολόγητου επιστρέφουν οι θεσμοί

Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα οι θεσμοί με σκοπό να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξι...


Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα οι θεσμοί με σκοπό να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.


Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του έτους ή το πολύ στις αρχές του 2017 αφού σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με κυριότερη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο θα καταστήσουν απαγορευτική μια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Έτσι, η διαπραγμάτευση που ξεκινά την Τρίτη προγραμματίζεται κατ' αρχάς να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, ώς τις 21 Νοεμβρίου. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Τόσο το EuroWorking Group όσο και το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί τότε θα υποβάλει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τα αγκάθια και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παρότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να τελειώσει γρήγορα οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.

Στα δημοσιονομικά θέματα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί. 

Κατά την κυβέρνηση, η υπεραπόδοση των εσόδων και κάποιες περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό, το οποίο προκύπτει βασικά από την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Νέα μέτρα, εξάλλου, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και η προοπτική επιστροφής του ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει καταστήσει σαφές πως πέρα από το χρέος, το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση