Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

  Ενισχύσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους


  Οι Ευρωπαίοι γεωργοί που είναι επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2016 επιπλέον 435 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων στον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξ αυτών, τα 17,2 εκατομμύρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

  Πρόκειται για το ποσό που αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί το ετήσιο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Ωστόσο, το εν λόγω ποσό για το 2016 δε χρησιμοποιήθηκε, καθώς τα πρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν αυτή τη χρονιά χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό το 2016 και γι' αυτό επιστρέφονται στους αγρότες.

  Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat, η συνολική αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα για το έτος 2015 ανήλθε στα 10,7 δισ. αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με το 2014.

  Σε επίπεδο ΕΕ η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 411,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2014. Με 75,2 δισ. (ή 18% του συνόλου της ΕΕ) το 2015, η Γαλλία είχε την υψηλότερη συνολική αγροτική παραγωγή απ' όλα τα κράτη μέλη. Ακολουθεί η Ιταλία (55,2 δισ. ή 13%), η Γερμανία (51,5 δισ. ή 13%) και η Ισπανία (45,5 δισ. ή 11%).

  Αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους

  Εξάλλου, εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την οζώδη δερματίτιδα και τα άλλα προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων από τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, με τη συμμετοχή και του αναπλ. υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη.

  Παράλληλα, σημείωσε ότι για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους, έχει υποβληθεί -και αναμένεται έγκριση από την ΕΕ- πρόγραμμα προστασίας που αφορά στον αφθώδη πυρετό, την οζώδη δερματίτιδα, την ευλογιά και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, "πρασίνισμα", εξισωτική κ.λπ.), ενώ επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν στη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου για την περίοδο 2013-2014 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 για το έτος 2015.

  Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των ορεινών περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, και κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση αυτή είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις ορεινές περιοχές.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ενισχύσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους Rating: 5 Reviewed By: Press- gr