GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων στο Ζάππειο

Mε στόχο την ενίσχυση των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» και ...


Mε στόχο την ενίσχυση των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» και τη λειτουργική διασύνδεση των δήμων και των πολιτών τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων (Hellenic – Chinese Cities Forum), στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, που όχι μόνον αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία του θεσμού της Αμφικτυονίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα απαντά στη λογική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού με το άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας.
Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλίας Ψινάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Επενδύσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας Zou Xiaoli, ο Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για της Ξένες Χώρες Song Jingwu.
Εκπρόσωποι 4 Κινεζικών επαρχιών και 14 πόλεων μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και περισσότερων από 80 Ελληνικών Δήμων, καθώς και βασικοί εκπρόσωποι οικονομικών και εκπαιδευτικών φορέων, αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες και των δύο χωρών συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη γιορτή συνένωσης δυνάμεων και οραμάτων.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν o ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Fu Chenguin, o Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., Θεόδωρος Φέσσας, ο Χαράλαμπος Μωραϊτης, ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Τ.Ε., Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της HELXPO, Αναστάσιος Τζίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια», Θεόδωρος Βώκος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής και ψυχή της πρωτοβουλίας, Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλίας Ψινάκης κατά την έναρξη του Συνεδρίου: «Στα πρόσφατα ταξίδια μου στην Κίνα, όπου είχα συνομιλίες και συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με ενέπνευσε το όραμα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσι Πινγκ, ενός μεγάλου ηγέτη παγκόσμιας αποδοχής και αναγνώρισης. Το όραμα του ο Πρόεδρος Σι το ονομάζει «Οne belt, one road», και είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και έχει στόχο την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των υπολοίπων χωρών που αυτός διασχίζει. Η χώρα μας, με την προνομιακή γεωστρατηγική της θέση αποτελεί κόμβο στον επίγειο αλλά και θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού. Η ιδέα μου για την Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και η πραγματοποίησή της με τη συμμετοχή 160 Δήμων και την αμέριστη βοήθεια του τότε Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν θα είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας αν δεν υπήρχε ένας σημαντικός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος τον οποίο τιμώ, σέβομαι και ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά του να ανοίξουμε τα φτερά μας και να φτάσουμε ως την μακρινή Ανατολή. Ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του την Κίνα αλλά και την Ελλάδα. Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ στο 1 ο Ιδρυτικό Συνέδριο του Hellenic-Chinese Cities Forum αν δεν υπήρχε η Αυτού Εξοχότης, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zu Xiao Li. Θέλω να σημειώσω ότι ένας ακόμη κοινός σκοπός συνδέει τη δράση μας για την προάσπιση του πολιτισμού μας και της υπερηφάνιας των δύο λαών μας. Πριν από χρόνια ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα αγάλματα του Παρθενώνα τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του λόρδου Έλγιν έκλεψε από τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο αγάλματα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Είναι καιρός και οι δύο χώρες μαζί, Ελλάδα και Κίνα να διεκδικήσουμε δυναμικά πίσω, τον πολιτιστικό μας θησαυρό και την υπερηφάνεια μας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας με απτά αποτελέσματα σε όφελος των δύο χωρών μας.
Μέχρι στιγμής πολλοί πηγαινοέρχονται στην Κίνα, συνομιλούν φωτογραφίζονται, ανταλλάσσουν κάρτες χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η σημερινή μέρα είναι η αρχή για να μπούμε σε μία ουσιαστική συνεργασία με πρακτικά αποτελέσματα.»
Ο Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για της Ξένες Χώρες Song Jingwu είπε από την πλευρά του «Πρώτα θα ήθελα εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με ξένες χώρες να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση και εγκάρδιες ευχαριστίες στους διοργανωτικούς φορείς του Φόρουμ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, την Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, την Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα για τη μεγάλη υποστήριξη στην επιτυχία του εν λόγω Φόρουμ. Η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ των ελληνοκινεζικών πόλεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα έχει μεγάλη σημασία για όλους μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών, μια χώρα με λαμπρούς δασκάλους, φιλοσόφους που θεμελίωσαν τη βάση του Δυτικού πολιτισμού όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην ακμή του πολιτισμού, η Κίνα περνούσε στην εποχή της άνοιξης και φθινοπώρου και καθώς των μαχόμενων κρατών. Φέτος σηματοδοτείται η 10 η επέτειος της σύναψης των συνολικών ειδικών σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα. Είναι μια καινούργια ευκαιρία για μας. Ο Σωκράτης είχε πει ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να παλεύεις για τη φιλοδοξία σου, ενώ ο Κομφούκιος μας είπε ότι ο σοφός δεν πρέπει να μην αποκτά μεγάλη φιλοδοξία και επιμονή γιατί έχει μεγάλη ευθύνη και μακρινό δρόμο. Η Ελλάδα θεωρείται μια σημαντική χώρα στη ζώνη και το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα για μια συνεργασία με αμοιβαία συμφέροντα. Το λιμάνι του Πειραιά αποκτά άριστη γεωγραφική θέση, ενώ η Cosco κατέχει έμπειρη διαχειριστική ικανότητα. Η ένωση των δυο δυνάμεων αποτέλεσε ένα μοντέλο win – win στο οποίο μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη. Πιστεύω ότι το έργο αυτό θα γίνει ένα ενεργό κίνητρο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα προσφέρει οικονομική άνθηση στον Πειραιά και στις γύρω πόλεις. Είμαστε σίγουροι ότι το έργο της Cosco θα είναι ένα τραγικό σημείο στήριξης στην πολιτική μια ζώνη και ένας δρόμος». Ο Song Jingwu ανακοίνωσε ότι το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα το 2017.

O πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας Zou Xiaoli υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι «Η Κίνα και η Ελλάδα δύο αρχαίοι πολιτισμοί έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού . Δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες από την Ελληνική ηγεσία αλλά και άλλοι φίλοι, μου εκφράζουν την άποψη πως ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού κι οι αρχαίοι δάσκαλοι θα έπρεπε να είναι στοιχεία ιστορικών μελετών ή εκθέματα σε μουσεία. Από τέτοια σχόλια αισθάνομαι την βαθιά φιλοδοξία των δύο λαών να αναβιώσουν την εθνική τους κληρονομιά. Το 2014, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ καθώς επίσης και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κχετσίανγκ επισκέφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους την Ελλάδα. Τον περασμένο Μάρτιο, υπό την πρωτοβουλία και με τις εκτενείς προσπάθειες του Ηλία Ψινάκη Δήμαρχο Μαραθώνος ιδρύθηκε επισήμως η Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Καθώς ήμουν ο μοναδικός Ξένος Διπλωμάτης προσκεκλημένος του ιδρυτικού Συνεδρίου, υποσχέθηκα με την παρουσία μου ότι η Κινέζικη Πρεσβεία στην Ελλάδα θα φτιάξει γέφυρες μεταξύ της Αμφικτυονίας και των Κινεζικών Πόλεων αρχίζοντας έτσι μια νέα πορεία για τις τοπικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας. Τον Ιούλιο του 2016 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Τον Οκτώβριο ο Αξιότιμος Λίου Γιουνσάν, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Μέσα από μια πληθώρα ανταλλαγών από όλες αυτές τις επισκέψεις αναδύθηκε ένα ξεκάθαρο στρατηγικό όραμα. Ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ τόνισε πως η Κίνα με την Ελλάδα πρέπει να δώσουν τα χέρια να καταστήσουν το Λιμάνι του Πειραιά ως ένα κομβικό σημείο για την συνεργασία του «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ξεκάθαρα δήλωσε πως ευελπιστεί να γίνει η Ελλάδα ο συνδετικός κρίκος για το Δρόμο του Μεταξιού στη ξηρά και για το Δρόμο του Μεταξιού μέσω θαλάσσης. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας και της Ελλάδος έχουν εναρμονιστεί με την πρωτοβουλία του «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος». Μετά τον περασμένο Αύγουστο όπου η Ναυτιλιακή Εταιρεία ΚΟΣΚΟ προέβη σε μερική ανάληψη του Λυμένος Πειραιώς, το ένα καλό νέο διαδέχονταν το άλλο. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δύο πλευρές ανακήρυξαν το έτος 2017 ως χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών και έτος συνεργασίας στη πολιτιστική βιομηχανία. ».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι «Σήμερα η πρωτοβουλία αυτή αποκτά πολύ γρήγορα σάρκα και οστά, γιατί και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης που είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω και η ΚΕΔΕ, αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων, έσπευσαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία και την προσπάθεια αυτή. Δίπλα σε αυτή την προσπάθεια ο αξιότιμος Κινέζος Πρέσβης και ας μου επιτραπεί χωρίς να είναι καθόλου αυτάρεσκο και η δική μου μικρή συμβολή. Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της προσπάθειας; Ο στόχος είναι να αναδειχθούν αξίες όπως η αξία της ισηγορίας. Τι είχε γίνει κυρίες και κύριοι στην αρχαία εποχή με τις Αμφικτυονίες; Ήταν μια πρωτοβουλία ειρηνικής συνύπαρξης με στοιχείο την ισηγορία. Δηλαδή το δικαίωμα του λόγου και της ίδιας ψήφου, είτε ήταν μικρή η πόλη, είτε ήταν μεγάλη. Πρωτοβουλία λοιπόν αυτή και με τη συνδρομή και τη στήριξη του αξιότιμου Πρέσβη της Κίνας, έφτασε στην Κίνα. Ποια είναι όμως η ποιοτική διαφορά από τις διακρατικές συμφωνίες που συντελούνται ανάμεσα στα κράτη από αυτή την πρωτοβουλία; Είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι η πιο προσβάσιμη εξουσία του πολίτη. Έτσι μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παράλληλα με τις διακρατικές συμφωνίες, φιλοδοξούμε και επιχειρούμε αυτή την προσπάθεια που έχει ως στοιχείο τη διαπροσωπική σχέση απέναντι στην απρόσωπη σχέση που έχουν οι διακρατικές συμφωνίες».

Τέλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Επενδύσεων Στέργιος Πιτσιόρλας  σημείωσε: «Πριν από πέντε μήνες το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, σηματοδότησαν μια νέα αφετηρία στις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σταθμός στο δρόμο του μεταξιού, η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα, την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο γενικότερα. Η σημερινή συνάντηση έχει κάτι διαφορετικό: είναι συνάντηση των δύο κοινωνιών. Το πρώτο βήμα. Και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλοι πάρα πολύ τους οργανωτές της συνάντησης αυτής τον κ. Ψινάκη, τον κ. Αντιπρόεδρο, τον κ. Πρέσβη γιατί προσέφεραν και προσφέρουν μια μεγάλη διαφορετική δυνατότητα. Ο κ. Πρέσβης παρουσίασε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι από την ελληνική πλευρά από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης θα πρέπει να δούμε μια μεγάλη ευκαιρία και βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Πιστεύω ότι μας περιμένει πάρα πολύ δουλειά και είμαι βέβαιος ότι μετά το βήμα που κάναμε στον Πειραιά, ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο πρωτόγνωρο».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και τον Song Jingwu, Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα υπεγράφη Συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Επίσης, τιμήθηκαν με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ελληνο-Κινεζική Φιλία ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Λευτέρης Κοντός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Συνδέσμου. Ο κ. Ψινάκης έδωσε στους Κινέζους προσκεκλημένους τα παράσημα της Λεγεώνας του Μαραθώνα και τους ανακήρυξε Πρέσβης του Μαραθώνα στο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση