Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

  Κανείς δεν θέλησε να αγοράσει κόσμημα της τσαρίνας Αικατερίνης


  Ένα από τα κολιέ της την Αικατερίνης Β΄με λευκά διαμάντια που κλείνει με ασορτί αποσπώμενη πόρπη σε σχήμα φιόγκου, που έμεινε στα αζήτητα
  O οίκος δημοπρασιών Sotheby's αποκόμισε συνολικά 136,7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (136,39 εκατομμύρια δολάρια) το τελευταίο διήμερο πωλώντας το 87,4% των 341 πολύτιμων πετρών και κοσμημάτων που πρότεινε προς πώλησιν.
  Ωστόσο, δύο κειμήλια της ιστορίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που έχουν σχέση με τον Μεγάλο Πέτρο και την Αικατερίνη Β΄που περιλαμβάνονταν στη δημοπρασία δεν βρήκαν αγοραστή.
  Το πρώτο ήταν ένα κολιέ με λευκά διαμάντια που κλείνει με ασορτί αποσπώμενη πόρπη σε σχήμα φιόγκου (κεντρική φωτό). Το εντυπωσιακό κόσμημα που είχε παραγγείλει η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη (1729-1796) επέζησε όλων των εξεγέρσεων του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα. Το κολιέ φυλασσόταν στο Ταμείο Διαμαντιών του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και πωλήθηκε από την κυβέρνηση των μπολσεβίκων σε μια δημοπρασία το 1927. Περιήλθε στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη το 2005 και τέθηκε προς πώληση 11 χρόνια αργότερα. Η αξία του κυμαινόταν μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
  Το δεύτερο, ιστορικό κομμάτι του 19ου αιώνα, ήταν ένα περιδέραιο με λευκά και έγχρωμα διαμάντια που ανήκε στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη Α΄(1684-1727), δώρο του συζύγου της Μεγάλου Πέτρου, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρωσία μέχρι τον θάνατο του το 1725. Η αξία του κυμαινόταν μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
  Το 1711, η Αικατερίνη Α΄, δεύτερη σύζυγος του τσάρου, καθώς ανησυχούσε ότι η σύγκρουση που μαινόταν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία απειλούσε τη Ρωσία είπε στον σύζυγό της --μέσα στη νύχτα-- να γράψει ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης. Χωρίς να του το πει, η Αικατερίνη έστειλε την ειρηνευτική πρόταση και όλα τα κοσμήματα που φορούσε ενώ ταξίδευε στον οθωμανό σουλτάνο Αχμέτ Γ' σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της πολιορκίας του Προύθου το 1711. Ο σουλτάνος "τα δέχτηκε, καταγοητεύτηκε, επιτεύχθηκε εκεχειρία και η ρωσική αυτοκρατορία σώθηκε", σύμφωνα με σχετικές διευκρινήσεις του Sotheby's, που επικαλείτο ιστορικά αρχεία.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Κανείς δεν θέλησε να αγοράσει κόσμημα της τσαρίνας Αικατερίνης Rating: 5 Reviewed By: Press- gr