Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

  Έρχεται χειμώνας: Ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων


  Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spots, ιδίως ενόψει του χειμώνα που έρχεται.
  Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καθώς συν τοις άλλοις, οι σκηνές τους πλημμυρίζουν με τις βροχές. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι ελληνικές αρχές, αντικαθιστούν βεβαίως σκηνές με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες σε ορισμένα από τα - πάνω από 40 - στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε 15 από τις δομές φιλοξενίας σχεδιάζονται βελτιώσεις, όπως εγκατάσταση θέρμανσης. Σύμφωνα ωστόσο με το Παρατηρητήριο, «πολλά απ' τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι, θα παραμείνουν ουσιαστικά ακατάλληλα για το χειμώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να κλείσει τις περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αν οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατάλληλες θέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένοι εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, χωρίς κατάλληλη στέγη» επισημαίνεται.
  Για το άμεσο μέλλον, το Παρατηρητήριο προτείνει την κατάλληλη διαμόρφωση των δομών ώστε να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας – εκτιμά ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι καταυλισμοί θα πρέπει να καταργηθούν.
  «Με σχεδόν 128 εκατομμύρια ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση και 370 εκατομμύρια ευρώ να έχουν δοθεί στους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της UNHCR, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία να παρέχονται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο» καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
  Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον των προσφύγων ενόψει του χειμώνα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Έρχεται χειμώνας: Ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων Rating: 5 Reviewed By: Press- gr