GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΩΧ! ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ και ο Θ. Κατσανέβας ("μια ευχάριστη έκπληξη!") για τη νέα κυβέρνηση...

Theodore Katsanevas   Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέλος της "συμμορίας της δραχμής"! Να και μια ε...

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέλος της "συμμορίας της δραχμής"!

Να και μια ευχάριστη έκπληξη. Νέος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ορίστηκε ο διαπρεπής διεθνώς οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι "ύποπτος για συμμετοχή στη συμμορία της δραχμής"! Οπλισμένος με βαθιά γνώση της οικονομικής επιστήμης, απαλλαγμένος από οικονομικές εξαρτήσεις και βάρη της ελληνικής μικροπολιτικής και εμφορούμενος από σύγχρονες Κεϋνσιανές αντιλήψεις, ο νέος Υπουργός-έκπληξη, αναμένεται να φέρει έναν αέρα ρεαλισμού και ανατροπής στην ευρωκαταστροφική πορεία της χώρας. Σε αντίθεση με την παλαιολιθική και άτολμη στάση των προκατόχων του, ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει την επιλογή της συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, με ή χωρίς την καθιέρωση διπλού νομίσματος.

Ο νέος Υπουργός, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος του Levy Economics Institute στις ΗΠΑ που κινείται στον προοδευτικό χώρο και εστιάζει στα μετακεϋνσιανά οικονομικά. Ο ίδιος δείχνει καθαρά πως δεν διακατέχεται από τη μονολιθικότητα της γελοίας ιδεοληψίας του "πάση θυσία στο ευρώ",αφού σε ομιλίες και συνεντεύξεις του δεν έχει αποκλείσει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Με συγκεκριμένες τοποθετήσεις του, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ ή, εναλλακτικά, υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκεκριμένα έχει δηλώσει ότι : «Οι επιλογές, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή τής εξόδου από το Ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα σχέδιο Β’ θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου Β’».

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» έχει δηλώσει ότι, «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο τα εννοεί αυτά που έχει πει και ότι δεν αποτελούν θολή φούσκα Βαρουφάκειας πρακτικής ή ότι θα ανατραπούν άρδην από άνωθεν παρεμβάσεις, κάτι που θα τον αφήσει έκθετο και πιθανώς να τον υποχρεώσει σε παραίτηση.

Ο κ. Παπαδημητρίου, ο διορισμός του οποίου δυσαρέστησε τους κομματικούς κύκλους αλλά ικανοποιεί το κοινό αίσθημα που επιζητεί τη λογική και την αξιοκρατία, είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί για το αμερικανικό Κογκρέσο και υπήρξε επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στη Σαγκάη της Κίνας. Είναι επίσης μέλος των συντακτικών επιτροπών περιοδικών, όπως το «Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο», καθώς και οργανισμών, όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση Τραπεζιτών και η Επιτροπή Bretton Woods.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί στενά το ελληνικό οικονομικό ζήτημα και θεωρείται άτυπος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» ανήκει στον ίδιο («You need something similar to the Marshall Plan». Είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται επίσης από το ίδιο Ινστιτούτο. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, συνοδεύοντας διακριτικά την κυρία Αντωνοπούλου, η οποία είχε οριστεί και παραμένει μέχρι σήμερα, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την απασχόληση.

Με δεδομένο ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε για ακόμα άλλη μια φορά ότι, η έλευση του οξυδερκούς και γνώστη Δημήτρη Παπαδημητρίου στο νευραλγικό κεντρικό υπουργείο Οικονομίας, θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από τα αδιέξοδα που δεν είναι άλλα απ' αυτά που και ο ίδιος έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση