GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Απόρθητο φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται η Αστυνομία και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου τω...


Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται η Αστυνομία και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία λεπτομέρεια για το πρόγραμμα του Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους Aμερικανούς ειδικούς ασφαλείας που έχουν φτάσει στην Αθήνα, προκειμένου να καταρτίσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Η ΕΛΑΣ και οι Aμερικανοί ειδικοί ασφαλείας συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα ιδιαίτερα περίπλοκα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν στον αέρα, αλλά και σε όλα τα σημεία που θα περάσει ο Aμερικανός Πρόεδρος κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Πονοκέφαλο» στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προκαλέσει δυο περιστατικά, αφενός η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, και αφετέρου η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που καλεί σε δυναμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, για να «χαλάσουν την γιορτή», καθώς και βίαια χτυπήματα στα σπίτια και στον προσωπικό χώρο πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών, μεγαλοεκδοτών, δημοσιογράφων και αστυνομικών.

Ακυρώθηκε η ομιλία στην Πνύκα

Η Πνύκα, εκεί που συγκεντρωνόταν η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα, ο τόπος που άνθισε η πρώτη Δημοκρατία του κόσμου, ο χώρος με την απίστευτη θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα ήταν το καλύτερο σκηνικό για την τελευταία επίσημη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας οι ελληνικές και αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν την εκδήλωση στον χώρο αυτό.

Στη θέση του, φέρεται ότι θα προτιμηθεί το πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα, που χτίστηκε η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η νέα Λυρική Σκηνή.

Το κορυφαίο σύγχρονο αρχιτεκτόνημα της Αθήνας -και ένα από τα σπουδαιότερα έργα σε όλο τον κόσμο- έχει άμεση οπτική επαφή με την Ακρόπολη και κρίνεται ως ιδανικό τόσο αισθητικά, όσο και σε επίπεδο ασφαλείας για την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Στο πόδι χιλιάδες αστυνομικοί

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι πρωτοφανή και θα ξεπερνούν ακόμα και αυτά που είχαν ληφθεί το 1999 για την επίσκεψη του -τότε Προέδρου- Μπιλ Κλίντον.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και την επαρχία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να μετατραπεί το κέντρο της πρωτεύουσας σε απόρθητο φρούριο.

Εκτός του ανθρώπινου δυναμικού θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση και των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας. Οι σκύλοι της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών θα βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

Τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα είναι επιφορτισμένα από την "από αέρος" επιτήρηση των χώρων που θα διαμείνει και θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσει το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι την ώρα που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Άγνωστος ακόμα παραμένει ο χώρος που θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intecontinetal όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη. Ωστόσο ο ακριβής τόπος διαμονής του Μπάρακ Ομπάμα θα ανακοινωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση