GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμερικανικές εκλογές: Οι Δημοκρατικοί βγάζουν Χίλαρι αλλά χάνουν το Κογκρέσο

Ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Οι κάλπες είναι ανοικτές για τις πλέον αμφιλεγόμενες αμερικανικές εκλογές εδώ και δεκαετίες (το...


Ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Οι κάλπες είναι ανοικτές για τις πλέον αμφιλεγόμενες αμερικανικές εκλογές εδώ και δεκαετίες (τουλάχιστον).
Ακόμη και αν το Δημοκρατικό κόμμα, του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα, αναδείξει και πάλι πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή τη Χίλαρι Κλίντον, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να πάρει και το κοινοβούλιο, το Κογκρέσο. Και βεβαίως αν το χάσει, το έργο της Κλίντον δυσκολεύει πολύ αφού χωρίς τη στήριξη του κοινοβουλίου δεν μπορεί να περάσει κανένα νόμο ή μεταρρύθμιση.
Μια νίκη του Τραμπ, μαζί με ένα Κογκρέσο υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο, μπορεί να σημάνει ένα γρήγορο τέλος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας (Obamacare) του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, του Ντόναλντ Τραμπ, ελέγχει τώρα τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία.
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για να επιλέξουν την Κλίντον ή τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο και για 34 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, καθώς και για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής.
Αν και κάποια στιγμή τον προηγούμενο μήνα, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, φαινόταν το απόλυτο φαβορί, με μεγάλο αέρα στις δημοσκοπήσεις, οι αποκαλύψεις για τα e-mails της κα Κλίντον όταν ήταν ακόμη ΥΠΕΞ του Ομπάμα, της στοίχισαν πολύ.
Η προώθηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακόπηκε λόγω της απροσδόκητης ανακοίνωσης από το FBI τον περασμένο μήνα που αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση για τις πρακτικές της όσον αφορά τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφία της, δήλωσαν βοηθοί και αναλυτές του Κογκρέσου.
Η ιστοσελίδα δημοσκοπήσεων RealCleraPolitics δεν κατέγραφε τη Δευτέρα οποιαδήποτε ξεκάθαρη τάση στις δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Βουλή και στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να εμφανίζονται να κερδίζουν σε ορισμένες κρίσιμες Πολιτείες και τους Δημοκρατικούς σε κάποιες άλλες.

Το παράδοξο με τους εκλέκτορες: Ποιες Πολιτείες κρίνουν το αποτέλεσμα

Περίπου 10 Πολιτείες είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Διαβάστε: Εκλογές 2016: Πώς βγαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες , είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.
Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές:

Πολιτεία - Εκλέκτορες
  • Φλόριντα 29
  • Πενσιλβάνια 20
  • Οχάιο 18
  • Μίσιγκαν 16
  • Τζόρτζια 16
  • Βόρεια Καρολίνα 15
  • Βιρτζίνια 13
  • Αριζόνα 11
  • Ουισκόνσιν 10
  • Κολοράντο 9
  • Αϊόβα 6
  • Νεβάντα 6
  • Νιού Χαμσάιρ 4

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση