GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στη Χίο

Πραγματοποιήθηκε χθες  το απόγευμα η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, λόγω του προσφυγικού-μετ...

Πραγματοποιήθηκε χθες  το απόγευμα η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών που δέχονται το βάρος του προβλήματος», ανέφερε, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου και χαρακτήρισε το προσφυγικό «πρωτόγνωρο ζήτημα, το οποίο συνοδεύουν πρωτόγνωρες δυσκολίες».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών παροχής ασύλου και λειτουργίας ενός ενιαίου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσα με μεγάλη έμφαση την ανάγκη της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», κατέληξε η περιφερειάρχης.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έκανε σημαντικές αλλαγές, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Τονίσαμε τις σημαντικότατες καθυστερήσεις που υπάρχουν στα θέματα παροχής ασύλου και γενικότερα στα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των hot spots. Ζητήσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών, τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, καλύτερο συντονισμό και τη στήριξη των νησιωτών», σημείωσε ο κ. Μηταράκης. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν ειδικά με τη χωροθέτηση νέου χώρου φιλοξενίας που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες και που θα πληρεί τις συνθήκες ασφαλείας για τη διαχείριση του προσφυγικού», πρόσθεσε.

«Ο Δήμος Χίου θα εξετάσει τα όσα τέθηκαν κατά τη συνάντηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», επεσήμανε ο δήμαρχος του νησιού, Εμμανουήλ Βουρνούς, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις για τη δημιουργία ενός χώρου καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών και ενός προαναχωρησιακού χώρου για την προσωρινή κράτηση όσων δεν έτυχαν παροχής ασύλου.

Για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Βουρνούς υπογράμμισε ότι η επίλυση του προβλήματος θα ήταν ένα δείγμα πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι όλο το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος έχει πέσει στα νησιά και τα βουλιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση