GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπήρξε ακραία θέση από την Αθήνα

Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την προσέγγιση, να μπαίνουν στο «ίδιο καλάθι» η Ελλάδα...


Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την προσέγγιση, να μπαίνουν στο «ίδιο καλάθι» η Ελλάδα με την Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό.
Σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει, ότι δεν συμμερίζεται τις αναφορές περί αρνητικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, που επηρέασαν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Διάγγελμα Αναστασιάδη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων
Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε συνεννόηση για «πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία», την οποία όμως απέφυγε να αναφέρει, για την σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, αν στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία τηρούνταν τα όσα είχαν συμφωνηθεί. Πριν τη μετάβαση για την πρώτη φάση στο Μον Πελερέν, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, κατάληξη επί αυτών και αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένους χάρτες και την ίδια στιγμή να δοθεί μια ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη.
«Δεν υπήρξε ακραία θέση» από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η θέση της Αθήνας, την οποία η Λευκωσία θεωρεί σημαντική, είναι πως πριν από μια πολυμερή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας για να μην υπάρξει αποτυχία». Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι «απολύτως ορθή» η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση, αν έχει νόημα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μια συνάντηση μεταξύ των Τσίπρα και Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα έχει», παρόλο που επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης είναι αρνητικές και δεν διευκολύνουν την συζήτηση. Η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε σχέση με την λύση του Κυπριακού «πρέπει να αρχίσει, διότι θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστογκ (2004 για σχέδιο Ανάν), ως «μέση» λύση ανάμεσα στην πενταμερή και πολυμερή διάσκεψη, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συναντίληψη» μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Είπε όμως, ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, γιατί δεν επήλθε συμφωνία στην Ελβετία. «Αν φθάσουμε σε συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και στον χάρτη, θα δούμε και το θέμα της συμμετοχής στην διάσκεψη», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το εδαφικό και το κριτήριο του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Μόρφου είναι ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του εδαφικού» και σε καμία περίπτωση το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε μία διεθνή διάσκεψη. Πριν από την μετάβαση στο Moν Πελερέν είχε ξεκαθαρίσει, επεσήμανε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση του κεφαλαίου της ασφάλειας-εγγυήσεων με το εδαφικό.

1 σχόλιο

  1. ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ συμπαραστεκόμενοι ( τσίπρας και οι συν αυτώ) και άμεσα εμπλεκόμενοι Κύπριοι, θα δεχτούν αυτά που συζητούνται για μια συμφωνία στο Κυπριακό που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους ( μακρύ και κοντινό χέρι της Άγκυρας)…….

    να έχουν εκ περιτροπής την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βέτο στην θέληση της πλειοψηφούσης, τώρα Ελληνοκυπριακής πλευράς,…….

    να χειρίζεται πλέον και σε μεγάλο βαθμό η Άγκυρα την Κυπριακή ΑΟΖ, την δυνατότητα να τορπιλίσει η Άγκυρα τις συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου,……..

    να έχουμε την Τουρκία που μέσα από τους Τουρκοκύπριους θα καθορίζει την στάση όλης της Κύπρου απέναντι στην Αίγυπτο που αν θυμάστε την αιματοκύλησε, γιατί δεν μπόρεσε να έχει Πρόεδρο της, τον αρεστό σε αυτήν, που ποτέ δεν θα συμφωνούσε με Ελλάδα και Ελληνοκύπριους για κοιτάσματα και ΑΟΖ….
    Το πρώτο που θα κάνει και μάλλον το έχει ξεκινήσει είναι να διαλύσει τις όποιες συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου…. ΕΚΤΟΣ και εάν η Αίγυπτος αποκτήσει φιλότουρκο πρόεδρο και επίσης αν οι αγωγοί θα περάσουν μέσα από την Τουρκία και εκτός και εάν οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή η Τουρκία, θα έχουν ίση ωφέλεια, προς το παρόν, γιατί αργότερα με την ανατροπή του δημογραφικού, θα αλλάξουν τα πράγματα…….

    να μην γίνετε κουβέντα από τους προδότες Τσιπραίους Έλληνες που συμπαρίστανται τάχα μου για το καλό αλλά και από τους Κύπριους για τους εκατό χιλιάδες Τούρκους έποικους από τα βάθη της Ανατολίας που εγκατέστησε με την βία η Άγκυρα στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο για να αλλοιώσει τον πληθυσμό της Κύπρου συνολικά όταν θα έρθει η στιγμή, και που από ότι φαίνεται ήρθε.,……

    να διδάσκετε πλέον η Τουρκική γλώσσα σε όλα τα Κυπριακά σχολεία, …..

    να μείνει ο Θεός ξέρει μέχρι πότε ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο και μέχρι τότε όπως λέει ο σοφός λαός, η το σαμάρι σπάει ή ο γάιδαρος ψοφάει……

    να γίνει η Κύπρος τελικά Τουρκική επαρχία αφού είναι δεδομένο ότι με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων κα Ελληνοκυπρίων και την υπεργεννητικότητα των Τούρκων στο νησί σε διάστημα είκοσι είκοσι πέντε ετών ο πλειοψηφών πληθυσμός θα είναι οι Τούρκοι…….

    να έρχονται στην Κύπρο νέοι άποικοι Τούρκοι χωρίς κανένα περιορισμό, όταν δεχτεί η ευρωπαϊκή ένωση την ελεύθερη είσοδο Τούρκων υπηκόων ποιος θα εμποδίσει Τούρκους να εγκαθίστανται στην Κύπρο? Τάχα μου για δουλειές?

    να έχουμε επτά Ελληνοκύπριους και πέντε Τουρκοκύπριους στην Ανώτατη Αρχή, και αν ένας Τουρκοκύπριος από τους πέντε πει όχι σε κάτι που θα προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά είτε έχει την προεδρία είτε δεν την έχει, το προτεινόμενο δεν θα γίνετε δεκτό……..
    Κάποιοι δουλεύουν για την Τουρκία? Κάποιοι είναι γιουσουφάκια?

    Χίλιες φορές διχοτόμηση από την παράδοση στην Τουρκία! Το ακούτε προδότες?

    Και από ό’ τι φαίνεται προδότες έχουμε, πατριώτες δεν έχουμε………

    Μήπως πρέπει να ανοίξει το Γουδί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση