GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ομπάμα - ΒΙΝΤΕΟ

Το χρέος, το Κυπριακό και το προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ ...


Το χρέος, το Κυπριακό και το προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τόνισε ότι «η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις» .

«Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγονται. Απαιτούν εξαιρετική προσοχή καθώς σημαντικά ζητήματα είναι ανοιχτά. Στόχος να είναι η λύση προς όφελος του λαού και αυτό δεν  μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη στάση που θα κρατήσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα πειστεί για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

«Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, ευχαρίστησε  τον "Αλέξη", όπως αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα, για την συνεργασία τους και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη» και ότι «η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης».

«Ξέρω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Για να είναι βιώσιμα τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη» επεσήμανε ο κ.Ομπάμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόνισε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. «Σας ευχαριστώ επίσης για την στήριξη των προσφύγων, εν μέσω δεινών. Το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε όπως μπορούμε» είπε.

«Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ομπάμα σημείωσε: «Συζητήσαμε και για την Κύπρο. Οι συνθήκες για μια διζωνική λύση είναι καλύτερες από ποτέ».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε μία έκφραση από την αρχαιότητα για να χαρακτηρίσει τη φιλία Ελλάδας – Αμερικής. «Έμαθα μία έκφραση από την αρχαιότητα “καλός και αγαθός” που χαρακτηρίζει κάποιον, ο οποίος εξωτερικά διαθέτει κάλλος, αλλά ο οποίος εσωτερικά διακρίνεται για την αρετή του, ο χαρακτήρας του διακρίνεται από την αρετή και πιστεύω ότι αυτή η έκφραση αποτελεί την τέλεια έκφραση για την φιλία των Ελλήνων και Αμερικανών».

Ο Ομπάμα αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «οφείλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές και θα συνεργαστώ με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι «μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με εμένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Δείτε επίσης:

Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα πειστεί για την ελάφρυνση του χρέους - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται ουσιαστική απομείωση του χρέους - ΒΙΝΤΕΟ

Η έκφραση από την Αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση