GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι με εντυπωσίασε στον Κωστή Στεφανόπουλο…

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος. Ίσως αξίζει να προσθέσω τη γνώμη μου σε αυτές που με κοινότοπο, πολιτικώς ορθό τρόπο αρθρώνον...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος.

Ίσως αξίζει να προσθέσω τη γνώμη μου σε αυτές που με κοινότοπο, πολιτικώς ορθό τρόπο αρθρώνονται σήμερα, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Δεν θα μιλήσω για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για την περίοδο ουσιαστικού αποκλεισμού του Κωστή Στεφανόπουλου από το πολιτικό σύστημα – στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατά τα πρώτα χρόνια του ΄90. Ήταν τότε που είχαμε συχνές ιδιωτικές και δημόσιες (: συνεντεύξεις) συζητήσεις. Ήταν τότε που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ειρωνικά αντιμετώπιζαν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν «εμμονή» μου με τον «πολιτικώς νεκρό» Στεφανόπουλο. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναζητούσαν να βρουν αυτό που δήθεν υπέκρυπτε η «εμμονή» μου με τον Στεφανόπουλο. Έψαχναν τον πονηρό -μικροπολιτικό ασφαλώς - λόγο πίσω από αυτή την «εμμονή». Ήταν μπόλικοι από αυτούς που αργότερα τον «δόξασαν» ως ΠτΔ, ενώ σήμερα, μετά τον θάνατό του, συντάσσουν όλοι μαζί τον «ύμνο-Στεφανόπουλου»!

Δεν βρίσκω κάτι παράδοξο σε αυτό, πολιτικώς και κοινωνικώς κρίνοντας. Έτσι συμβαίνει συνήθως. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν γράφω αυτό το σημείωμα με σκοπό να τους κατηγορήσω… απλώς δυσφορώ αισθητικώς προσωπικά, αλλά αυτό μάλλον δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να εκφράσω τούτη την ώρα αυτό που με εντυπωσίασε στον Κωστή Στεφανόπουλο, στον βαθμό και στο επίπεδο που τον γνώρισα.

Υπήρξε «σαδομαζοχιστικά», θα έλεγα, ειλικρινής και ευθύς μαζί μου. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο συντηρητικό, μικρό, άβολο και μάλλον καταθλιπτικό γραφείο του, αντίκρισα έναν πολύπειρο πολιτικό που μάλλον ταυτιζόταν με την εικόνα του γραφείου του, ως παράσταση και ρόλος. Στην αρχή και μέχρι να αρχίσει να με εμπιστεύεται, με την έννοια πως δεν βρισκόμουν εκεί για να «εκβιάσω κάποια είδηση». Ωστόσο, καθώς σύντομα ένοιωσε πως δεν με ενδιάφερε να τον εκμεταλλευτώ ως είδηση, αλλά να τον εκμεταλλευτώ ως δημοσιογραφική διερεύνηση ενός αυθεντικού κατά την άποψή μου γνωστικού μοντέλου εντός του ελληνικού πολιτικού συστήματος, χαλάρωσε και από τότε και μετά άρχισε να ξεδιπλώνει μπροστά μου την ισχυρή του και πολυσύνθετη προσωπικότητα.

Αυτός ο άνθρωπος είχε ψυχή! Είχε μια τρομερή εσωτερική δύναμη που με εντυπωσίαζε όσο τον γνώριζα περισσότερο. Είχε ψυχή με άριστη γλώσσα. Όταν τον προκαλούσες εμμέσως και όχι αμέσως πολιτικά άκουγες την ψυχή του να μιλά άψογα. Απόλαυση, σαν να άκουγες ένα υπέροχο κλασικό μουσικό θέμα! Αν έκανες το λάθος να επιχειρήσεις πολιτικό «σκανδαλισμό» μέσω κάποιου ερωτήματος μικροπολιτικής στόχευσης, χάλαγες την ατμόσφαιρα καθώς οι πικρίες και τα συμπλέγματα εμπόδιζαν την έκφραση της ψυχής και η άχρωμη «κοινή πολιτική λογική» αντικαθιστούσε αυτό που ήθελα να κερδίσω από τον Στεφανόπουλο: την αυθεντική του πολιτική αίσθηση και όχι την φιλτραρισμένη κομματικώς γνώση του.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, αγαπητέ αναγνώστη, καλλιέργησε ένα μοναδικό πολιτικό ύφος, το οποίο υπηρέτησε στη συνέχεια με σθένος και εντιμότητα, όσο λίγοι έλληνες πολιτικοί της γενιάς του. Αυτό, προσωπικώς, μου άρεσε τότε, χωρίς να ξέρω το γιατί. Το απολάμβανα χωρίς να ξέρω το αίτιο αυτής της απόλαυσης. Σήμερα, που μάλλον ξέρω περισσότερα πράγματα στο ζήτημα, δυσκολεύομαι να τα εκφράσω, καθώς τότε θα έπρεπε να ορίσω την ψυχή ως μια μορφή «τρέλας». Είναι αυτή η «τρέλα» και όχι η ελπίδα που χαρακτηρίζει ισχυρές προσωπικότητες σαν εκείνη του Στεφανόπουλου – αν και οι ίδιοι εκφράζονται συνήθως με όρους ελπίδας και προοπτικής.

Είχε «τρέλα» και φρεσκάδα μέσα του ο συντηρητικός, ώριμος Πολίτης και Πολιτικός Κωστής Στεφανόπουλος, ακόμη και την περίοδο της «κατάθλιψής» του και της απαξίωσής του. Αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις. Και ο Στεφανόπουλος το διέθετε σε μεγάλες δόσεις. Αυτό διατηρώ στη μνήμη μου, επειδή αυτό θεωρώ σήμερα το σημαντικότερο και πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο – αυτό είναι προοδευτικό και μπορεί να χαρακτηρίζει προοδευτικούς ή/ και συντηρητικούς ως αναφερόμενη ταυτότητα, χωρίς διακρίσεις.

2 σχόλια

  1. ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ συμπαραστεκόμενοι ( τσίπρας και οι συν αυτώ) και άμεσα εμπλεκόμενοι Κύπριοι, θα δεχτούν αυτά που συζητούνται για μια συμφωνία στο Κυπριακό που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους ( μακρύ και κοντινό χέρι της Άγκυρας)

    να έχουν εκ περιτροπής την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βέτο στην θέληση της πλειοψηφούσης, τώρα Ελληνοκυπριακής πλευράς,

    να χειρίζεται πλέον και σε μεγάλο βαθμό η Άγκυρα την Κυπριακή ΑΟΖ, την δυνατότητα να τορπιλίσει η Άγκυρα τις συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου,

    να μην γίνετε κουβέντα από τους προδότες Τσιπραίους Έλληνες που συμπαρίστανται τάχα μου για το καλό αλλά και από τους Κύπριους για τους εκατό χιλιάδες Τούρκους έποικους από τα βάθη της Ανατολίας που εγκατέστησε με την βία η Άγκυρα στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο για να αλλοιώσει τον πληθυσμό της Κύπρου συνολικά όταν θα έρθει η στιγμή, και που από ότι φαίνεται ήρθε,

    να διδάσκετε πλέον η Τουρκική γλώσσα σε όλα τα Κυπριακά σχολεία,

    να μείνει ο Θεός ξέρει μέχρι πότε ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο και μέχρι τότε όπως λέει ο σοφός λαός, η το σαμάρι σπάει ή ο γάιδαρος ψοφάει

    να γίνει η Κύπρος τελικά Τουρκική επαρχία αφού είναι δεδομένο ότι με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων κα Ελληνοκυπρίων και την υπεργεννητικότητα των Τούρκων στο νησί σε διάστημα είκοσι είκοσι πέντε ετών ο πλειοψηφών πληθυσμός θα είναι οι Τούρκοι

    να έρχονται στην Κύπρο νέοι άποικοι Τούρκοι χωρίς κανένα περιορισμό, όταν δεχτεί η ευρωπαϊκή ένωση την ελεύθερη είσοδο Τούρκων υπηκόων ποιος θα εμποδίσει Τούρκους να εγκαθίστανται στην Κύπρο? Τάχα μου για δουλειές?

    Από ό’ τι φαίνεται προδότες έχουμε, πατριώτες δεν έχουμε………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήτη Ζουράρι το Αγγλικό Ναυαρχείο πριν λίγα χρόνια επέβαλε στα στελέχη του να μάθουν Αρχαία Ελληνικά με σκοπό όπως ανέφερε το σχετικό έγγραφο να αποκτήσουν ευρήτητα πνεύματος, και εσύ θα τα αποκλείσεις από κανονική διδασκαλία στα Ελληνικά σχολεία? ΑΛΗΤΗ!
    Πριν λίγους μήνες σε δημοψήφισμα μεταξύ μαθυτών στην Γαλία τα Αρχαία Ελληνικά επιλέχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφεία ως δεύτερη διδασκόμενη γλώσσα ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!

    Η Γερμανική γλώσσα διατηρεί ως ιερό κείμενο την Αρχαία Ελληνική Γραμματική όπως την χειρίστηκε ο Λούθηρος το 1520 προκειμένου να μεταφράσει την Βίβλο σε μια γλώσσα την Γερμανική η οποία δεν είχε γραπτούς γραμματικούς κανόνες, και είναι θαυμαστά τα πνευματικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των Γερμανών τα οποια έχουν στηριχθεί στην Παιδεία τους, ΑΛΗΤΗ!

    ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!ΑΛΗΤΗ! ΑΛΗΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση