GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόσχα: Ο Ομπάμα θέλει να ενισχύσει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης επιδιώκει εν μέρει να εμπεδώσει τις θέσεις της Ουάσιγκτ...


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης επιδιώκει εν μέρει να εμπεδώσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε εκείνες τις χώρες που δεν ήταν πάντα "πιστές", όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία και ορισμένες άλλες κατά καιρούς, σχολιάζει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι.

Για μένα, τονίζει, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς και γιατί ξεκινάει από την Αθήνα. Εκτιμώ ότι, απ΄ την άλλη, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να δώσει και μια νότα ενίσχυσης στην πανατλαντική επίδραση ανάμεσα και σε πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα που δεν είχαν ιδιαίτερα φιλοαμερικανική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με την επίσκεψή του στο Βερολίνο προτίθεται, προφανώς, να στηρίξει και να ευχαριστήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που προώθησαν την αμερικανική πολιτική σε όλα μέσα στην Ευρώπη, πριν απ΄ όλα την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους πολιτικούς της σημερινής Γερμανίας.

Κάθε απερχόμενος, συνεχίζει ο κ. Σλούτσκι, θα έκανε μια περιοδεία σε χώρες- κλειδιά, όπως είναι ο ευρωπαϊκός χώρος για τις ΗΠΑ. Εκεί που η αμερικανική επιρροή ήταν υψηλή, η επίσκεψή του θα έχει το χαρακτήρα της επικύρωσης και συνέχισης αυτής της πολιτικής, μαζί και του επιθετικού χαρακτήρα της και του μονοπολικού τρόπου θεώρησης των πραγμάτων. Εκεί που η πολιτική αυτή αμφισβητείται και προβληματίζει, θα επιδιώξει να βρει τρόπους επαναφοράς της.

Όσον αφορά στο πώς θα συνεχίσουν να ενεργούν στη διεθνή σκηνή οι ΗΠΑ με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία, μαζί και σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Μόσχα, αλλά κυρίως από το πώς θα προσεγγίσει το θέμα η ομάδα του Τράμπ, όπως υπήρχε μέχρι τώρα η ομάδα του Ομπάμα, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στη διμερή συνεργασία.

Συμπερασματικά, δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε την περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη σαν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι, καταλήγει στην αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση