GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες Παυλόπουλος – Ομπάμα – ΒΙΝΤΕΟ

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας των ΗΠΑ ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπερ...


«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας των ΗΠΑ ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επεσήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε επίσης πως «το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα και όλο τον ελληνικό λαό. 

«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» σημείωσε.

«Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά αλλά είμαστε σε συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει μια περίοδος που η κατάσταση καλυτερεύει. Θα συνεργαστούμε μαζί αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα» τόνισε.

«Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την Ελλάδα για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος και αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη» επεσήμανε.   

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα είπε ότι «προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση