GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιούνκερ: Συνεχίστε τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Μήνυμα προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε...


Μήνυμα προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνομιλία που είχαν δια τηλεφώνου την Τετάρτη, καλώντας τον ουσιαστικά να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις συνομιλίες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της POLITICO, ο Νίκος Αναστασιάδης «έσπασε τα τηλέφωνα» χθες, συνομιλώντας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και στο διάγγελμά του.
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση