GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Θεσσαλονίκη η Εσθήτα της Παναγίας

Η καρδιά της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες θα χτυπά στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Δελφών και Μιαούλη, αφού για πρώ...


Η καρδιά της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες θα χτυπά στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Δελφών και Μιαούλη, αφού για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τις 13 Νοεμβρίου η ιερή Εσθήτα της Παναγίας.
Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους στη διασταύρωση των οδών Λεωφόρου Κων/νου Καραμανλή και Κλεάνθους της Θεσσαλονίκης από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχ/τη Ιάκωβο Αθανασίου, άλλους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τον εκπρόσωπο του Στρατηγού του Γ΄ Σώματος Στρατού Ταξίαρχο Ιωσηφίδη Μιχαήλ, τον εκπρόσωπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Αστυνομικό Διευθυντή Δούβαλη Κων/νο καθώς και τα μέλη του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας που διευκόλυναν όλες τις διαδικασίες της τιμητικής υποδοχής, το άγημα του στρατού, τη Φιλαρμονική του Στρατού, τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού, εκπροσώπους της ομάδας διασώσεως, τα σχολεία της ενορίας, τους ιερόπαιδες, τους ιεροψάλτες, διάφορους συλλόγους κ.ά.
Σημειώνεται ότι η εσθήτα της Παναγίας είχε και θαυματουργές ιδιότητες. Το 860, κατά τη διάρκεια του Ρωσοβυζαντινού Πολέμου, ο πατριάρχης άπλωσε την εσθήτα στη θάλασσα και προκλήθηκε θύελλα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο ρωσικός στόλος, που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, όποιος αγρότης δεν τιμήσει τη σημερινή ημέρα κινδυνεύει να του καούν τα σπαρτά ή να του βουλιάξει το αλώνι. Γι’ αυτό, η Παναγία των Βλαχερνών αποκαλείται Καψοδεματούσα, Καψοχεροβολού, Καψαλωνού και Βουλιάχτρα.
πηγή: vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση