GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη μετά την επανεκλογή του, στην Τουρκ...


Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη μετά την επανεκλογή του, στην Τουρκία, αναλυτές συμπέραιναν ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που με την απόφαση της τουρκικής Βουλής, που ψηφίστηκε 1 Μαρτίου του 2003, είχαν διαρραγεί.
Με εκείνη την απόφαση, η Τουρκία απέρριπτε το αίτημα να περάσουν αμερικανικές δυνάμεις από τουρκικό έδαφος στο Ιράκ. Το ότι η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου γινόταν στην Τουρκία και μάλιστα στο πλαίσιο περιοδείας στην Ευρώπη, ερμηνευόταν ως ένδειξη των προθέσεων Ομπάμα για το πως θα αντιλαμβάνεται και που θα τοποθετεί την Τουρκία.
Στην ομιλία του είχε τονίσει ότι «βλέπει την Τουρκία ως μια μουσουλμανική χώρα που αποτελεί κομμάτι του δυτικού κόσμου».
Από τότε όμως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν απέφευγε να διατυπώνει ανοιχτά μια γραμμή που δεν ικανοποιούσε την Τουρκία, σε θέματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το Κυπριακό.
Στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν περιέλαβε την Τουρκία.
Στον τουρκικό Τύπο, που τον απασχολεί η εσωτερική επικαιρότητα με το κουρδικό, την αναθεώρηση του Συντάγματος για την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, τις συλλήψεις που καθημερινά γίνονται κατά δεκάδες, δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου το θέμα, ότι η περιοδεία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.
Ο σχολιαστής και παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, Ογούζ Χάκσεβερ, που διδάσκει στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, απαντώντας σε ερωτήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και πρόσθεσε:
«Πρώτα η οικονομική κρίση και στη συνέχεια το θέμα των προσφύγων. Η διοίκηση Ομπάμα και ο ίδιος, δεν μπορούσαν -παρά την ΕΕ- να κάνουν κάτι για την Ελλάδα. Τουλάχιστον να δώσουν κάποια θερμά μηνύματα που θα έμεναν στις μνήμες ακόμα και μέχρι σήμερα.
Η επίσκεψη αυτή, που σχεδιάστηκε με την προσμονή της εκλογής της Κλίντον, θα μπορούσε να ήταν διαθήκη μετάνοιας. Στην παρούσα όμως κατάσταση, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, θα είναι άνευ ουσίας συμβολισμού, μια πρόχειρη επίσκεψη προσφυγικών κέντρων. Μια επίσκεψη που θα χαθεί στην διάσταση του κοσμικού γεγονότος. Μια επίσκεψη που είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στις μνήμες».
Τα τουρκικά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής περιορίζονται στον σχολιασμό ότι ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη και τελευταία φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση