GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καναδάς: Επικρίσεις και ειρωνείες για το θερμό συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Τριντό για τον θάνατο του Κάστρο

Τη θλίψη του για τον χαμό ενός «σπάνιου ηγέτη» εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με...


Τη θλίψη του για τον χαμό ενός «σπάνιου ηγέτη» εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Τριντό επικρίθηκε έντονα στις ΗΠΑ και τη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του, καθώς το μήνυμα ήταν πολύ πιο θετικό από εκείνα των περισσότερων δυτικών ηγετών, οι οποίοι είτε καταδίκασαν την πολιτική του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απέφυγαν διακριτικά το ζήτημα.

Ο Τριντό αναφέρθηκε με θέρμη στη βαθιά φιλία του εκλιπόντος πατέρα του με τον Κάστρο και τη δική του συνάντηση με τους τρεις γιους του Φιντέλ και τον αδελφό του Ραούλ, τον νυν πρόεδρο της Κούβας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

«Παρότι ήταν αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον "Κομαντάντε"», ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.

Ο Καναδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο μια μορφή «μεγαλύτερη κι από τη ζωή, έναν θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα».

Ο Κάστρο ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τριντό και πρώην πρωθυπουργού του Καναδά, Πιερ Έλιοτ Τριντό, στην κηδεία του το 2000.

Το 1976 ο πατέρας Τριντό έγινε ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους του NATO που επισκέφθηκε την Κούβα μετά την επανάσταση του 1958. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε φωνάξει το σύνθημα «ζήτω ο Κάστρο!».

«Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά στο μήνυμά του.

Ο τόνος του μηνύματος του πρωθυπουργού του Καναδά έγινε αντικείμενο χλευασμού από αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο που κατάγεται από την Κούβα.

«Είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ' αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή», έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter.

Περιπαίζοντας τον Τριντό, καναδοί χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποίησαν το hashtag #TrudeauEulogies, και ανάρτησαν κάθε λογής θετικές νεκρολογίες, ακόμη και για τον... Νταρθ Βέιντερ, τον κακό της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.

Ο Καναδάς, μια χώρα που επί μακρόν συγκαταλεγόταν στους λιγοστούς συμμάχους της Αβάνας στη Δύση, με τη μεσολάβηση του Βατικανού φιλοξένησε τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση