Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

  Αμφιλεγόμενες ιατρικές εξετάσεις σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


  Σε αμφιλεγόμενες ως προς την αποτελεσματικότητα τους και επικίνδυνες για την υγεία τους εξετάσεις υποβάλλονται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελβετία, σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο. Οι αρχές υποβάλλουν τα προσφυγόπουλα σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ηλικία τους.
  Σύμφωνα με τον ιστότοπο Swissinfo, οι ανήλικοι πρόσφυγες που δεν φέρουν έγγραφα και δελτία ταυτότητας υποβάλλονται σε ακτίνες Χ προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω των οστών τους η ηλικία τους.
  Ενώ γιατροί και δικηγόροι τονίζουν πως τέτοιες μέθοδοι δεν εξασφαλίζουν ακριβή αποτελέσματα, εκθέτουν τα παιδιά σε ακτινοβολία και συνεπώς κατά αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η Σύµβαση της Χάγης σχετικά µε τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρµοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέµατα γονικής µέριµνας και µέτρων προστασίας των παιδιών.
  «Αυτή η μέθοδος σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών φαίνεται κάποιος) και όχι η χρονολογική ηλικία (σ.σ. πόσο ετών είναι πραγματικά κάποιος)», δήλωσε στο Swissinfo ένας ειδικός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.
  Μια άλλη αμφιλεγόμενη μέθοδος για την εξακρίβωση της ηλικίας των παιδιών είναι η αποκαλούμενη γενετική έρευνα, που περιλαμβάνει ανάλυση των φυλετικών χαρακτηριστικών των προσφυγόπουλων που όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο διεξάγεται στο ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης προσφύγων στην Ζυρίχη τα τελευταία δύο χρόνια.
  Σύμφωνα με έναν δικηγόρο αιτήσεων ασύλου που εργάζεται στην Διεθνή Αμνηστία, «απαγορεύεται η διενέργεια προσωπικών εξετάσεων σε κέντρα υποδοχής, λίγες μόλις μέρες μετά την άφιξη αυτών τραυματισμένων νέων ανθρώπων».
  Όπως αναφέρει η σύμβαση για την προστασία των παιδιών, θα πρέπει να παρέχεται στα παιδιά πρόσφυγες μεγαλύτερη προστασία από ό,τι στους ενήλικους και για αυτό το λόγο το ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας οδηγεί κάποιους πρόσφυγες να δηλώνουν ψευδώς μικρότερη ηλικία, ενώ οι αρχές προσπαθούν να τους καταγράψουν σε μεγαλύτερη ηλικία.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Αμφιλεγόμενες ιατρικές εξετάσεις σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Rating: 5 Reviewed By: Press- gr