GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρίχνουν... φως στη Σπιναλόγκα: Μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου

Mια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη για τον φωτισμό της Σπιναλόγκα παρέλαβε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, κατά την πρόσφατη επίσ...


Mια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη για τον φωτισμό της Σπιναλόγκα παρέλαβε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.
Την μελέτη συνέταξε η Ελευθερία Ντεκώ. Πρόκειται για την σχεδιάστρια φωτισμού γνωστή από την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 στις τελετές έναρξης και λήξης αλλά και λόγω των ιδιαίτερων παρεμβάσεων της σε πλήθος αρχιτεκτονικών έργων σε εμπορικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Η μελέτη του ιστορικού αυτού μνημείου- που χρηματοδοτείται από την οικογένεια Σμπώκου (Blue Palace),  καταδεικνύει αφενός τις προφανείς ελλείψεις που υπάρχουν στον σημερινό φωτισμό του φρουριακού συνόλου, παρέχοντας πλήθος πληροφοριών (οικονομικά μεγέθη, προσδιορισμός νέων θέσεων ανακυκλώσιμων και νέων φωτιστικών σωμάτων, κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση υποθαλάσσιων κατασκευών, ανάδειξη εσωτερικών διαδρομών, κύριων κτιριακών όγκων του οικισμού με ομοιογενές θερμό φως, ανάδειξη φρουριακού όγκου με ομοιογενές ψυχρό φως, φωτισμός στοιχείων λίθινων κατασκευών κ.α), με στόχο την ανάδειξη ενός ιστορικού χώρου, που με την χρήση ενός άυλου υλικού θα δοθεί στο εξής η δυνατότητα για την περαιτέρω προβολή του, αλλά και την ανάπτυξη «συναισθημάτων» που αναδιπλώνονται και ζωντανεύουν μ΄αυτή την αφορμή μέσα στον χρόνο.
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με την συνδρομή της κ. Ντεκώ, επετεύχθη η καταγραφή και η αξιοποίηση του υφιστάμενου φωτισμού της νήσου σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα!
Επιθυμία της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των συμβαλλόμενων μερών, αποτελεί αν μη τί άλλο, ο σωστός φωτισμός του μνημείου, ώστε να αποδοθεί συνολικά και με αξιώσεις στην τοπική κοινωνία και στους δεκάδες επισκέπτες του.
Ήδη -επεσήμανε- γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα αρμόδια υπουργεία καλούμαστε στο εξής να  εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση για τον φωτισμό του μνημείου αλλά και για όσα μέχρι σήμερα προγραμματίζονται λίγους μήνες πριν την κατάθεση της συνολικής πρότασης για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Μουσείο Μνήμης για την Σπιναλόγκα
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Νεφέλη Λαγουδάκη- η οποία στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας-  συνέταξε μια ιδιαίτερη πρόταση που αφορά στην υλοποίηση «Μουσείου Μνήμης για την Σπιναλόγκα» στην Πλάκα Ελούντας.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον «υλικό» που κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει για τον Δήμο- Μελέτη Εφαρμογής- εφόσον αποφασιστεί ότι η πρόταση αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα, για την ανάδειξη της νήσου, δήλωσε ο κ.  Ζερβός.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι για την συγκεκριμένη εργασία έχει ήδη ενημερωθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου και εν προκειμένω η αρχαιολόγος -υπεύθυνη του μνημείου-κ. Γωγώ Μοσχόβη, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να υπάρξει συνεργασία για την υλοποίηση της πρότασης αυτής.
Πηγή: cretapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση