GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Σήμα υποστήριξης της Ελλάδας σε κρίσιμα θέματα, όπως το χρέος, η επίσκεψη Ομπάμα

«Επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει η Ελλάδα για αυτές», αλλά και «συμβολική κίνηση» που σ...


«Επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει η Ελλάδα για αυτές», αλλά και «συμβολική κίνηση» που στέλνει «ένα σήμα υποστήριξης της χώρας μας στα κρίσιμα ανοιχτά πολιτικά θέματα, όπως είναι αυτό του χρέους» χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Είναι και μία συμβολική κίνηση γιατί έχει επιλέξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλήσει για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη χώρα μας. Αυτός ο συμβολισμός δεν αφορά μόνο την Αμερική, αλλά δείχνει ολοφάνερα ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και μπορεί να χρησιμεύσει ως μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες και της Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχουν οι διεθνείς εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Σε ό,τι αφορά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως θα «πρέπει να δούμε αν η προεκλογική ρητορική του κ. Τραμπ θα μεταφερθεί αυτούσια στην πολιτική πρακτική ή όχι» και σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, όπως κάναμε υπό την προεδρία Ομπάμα. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια Ελλάδα σταθερή στην περιοχή και για αυτόν τον λόγο μπορούμε να περιμένουμε πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις διμερείς σχέσεις δεν θα έχουμε αλλαγές».
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ «σηματοδοτεί το αναπόφευκτο της αλλαγής στο status quo» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη παντού ασφυκτιά και αντιδρά σ' αυτούς τους περιορισμούς των δικαιωμάτων της -όχι μόνο στους μισθούς που είναι προφανές- με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Όπου υπάρχει Αριστερά δυνατή, δίνεται ένα σήμα ότι μπορεί να υπάρχει μία κίνηση αλλαγής που δεν θα είναι επιστροφή προς τα πίσω σε ένα χρυσό παρελθόν, αλλά αντιθέτως προστασία των δικαιωμάτων. Όπου η Αριστερά δεν είναι ισχυρή, δεν τα κατάφερε».
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό θέμα», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «αν η Ευρώπη θέλει να μείνει Ευρώπη, πιστή στις αρχές της, αλλά και πιστή και στους κανόνες που θέτει, το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το λύσει δείχνοντας «την αλληλεγγύη που έχει δείξει η Ελλάδα».
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας πως «μολονότι θα είναι πολύ σκληρή, θα είναι αίσιο για τα εθνικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση