GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποζημιώσεις για την ανομβρία θα ζητήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Επίσημο υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει άμεσα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παράλληλα με άλλες ενέργειες, ζητώντ...


Επίσημο υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει άμεσα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παράλληλα με άλλες ενέργειες, ζητώντας την αποζημίωση παραγωγών των νησιών για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Για την πρωτοβουλία αυτή, γράφει η rodiaki.gr ενημέρωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίος δήλωσε καταρχήν: «Το γεγονός της παρατεταμένης ανομβρίας και τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί, μας οδηγούν στο να επισημοποιήσουμε, με επίσημη αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ζημιών στις καλλιέργειες των νησιών της περιφέρειας. Ιδιαίτερα των ελαιοκαλλιεργειών που, σε πολλές των περιπτώσεων, αγγίζει το εκατό τοις εκατό».

Όπως είπε, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τις επόμενες ημέρες, με σχετική αναφορά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν, θα υποβάλει, πέρα από την αναφορά ως γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ζημιών, και το αίτημα για αποζημιώσεις που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, επειδή γνωρίζουν ότι από τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει η πρόβλεψη για αποζημιώσεις για την ανομβρία, δεν θα μείνουν άπραγοι αφού θα απαιτήσουν αποζημιώσεις ή από εθνικούς πόρους-μην παραγνωρίζοντας φυσικά την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο, σε συνεργασία με το Υπουργείο και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, προτίθενται να καταβάλουν προσπάθεια για να υπάρξουν αποζημιώσεις στα νησιά και τους παραγωγούς μας απ’ αυτό το γεγονός.

Πέρα από τις ζημιές στην ελαιοκομική παραγωγή, υπάρχουν επίσης ζημιές και στα σιτηρά και τη μελισσοκομία και αυτές φυσικά θα αναφερθούν στο σχετικό υπόμνημα που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο.

Ο κ. Ζαννετίδης έκανε λόγο για ένα θέμα πολύ σοβαρό και σημαντικό το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται και κοινοβουλευτική στήριξη, γι’ αυτό θα ενημερώσουν και τους βουλευτές της περιοχής μας με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, προκειμένου να τύχουν και της δικής τους υποστήριξης για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για τους παραγωγούς και τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι, πέρα από την υποχρέωση ανάδειξης του θέματος και της επίσημης αναφοράς που θα κάνουν, οφείλουν να πάρουν το θέμα εκεί που πρέπει διότι οι ζημιές που έχει υποστεί ο κοινωνικός και ο οικονομικός τομέας στους παραγωγούς είναι πολύ μεγάλος. Όπως είπε, είναι καθημερινές οι επαφές τους με τους αγρότες και οι διαπιστώσεις τους, πολύ περισσότερο τώρα που έχει ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος και τα αιτήματα των παραγωγών καθότι η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ μειωμένη και πολύ που ζουν από αυτή την καλλιέργεια δυστυχώς θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Αλλά και η ζωική παραγωγή αντιμετωπίζει πρόβλημα αφού μπορεί ν’ αντιληφθεί ο καθένας, στο περιβάλλον γύρω μας, ότι αρκετά φυτά έχουν ξεραθεί πλέον. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι οι βροχές που έχουμε αυτές τις ημέρες δεν είναι παντού και σε όλα τα νησιά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα προβλήματα.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, θα αυξηθεί φέτος η τιμή του λαδιού, είπε ότι θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και την αγορά εάν θα έχουμε άνοδο στην τιμή του λαδιού ωστόσο η ποιότητα είναι πάντα που παίζει ρόλο στην τιμή, όπως και η ποσότητα και ενδεχομένως να έχουμε μία διαφοροποίηση στην τιμή είτε προς τα πάνω αλλά είτε και προς τα κάτω λόγω της ποιότητας.

Για τα ελάφια
Ερωτηθείς, ακόμη, για τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες για τις ζημιές από τα ελάφια, είπε ότι παρευρέθηκε για λίγο σ’ αυτήν που έγινε πριν από μερικές ημέρες, γνωρίζει το θέμα αλλά, παρά την πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη να πετύχουμε με τροπολογία που κατατέθηκε να προβλέπονται αποζημιώσεις από ζημιές που προκαλούνται από ελάφια, δυστυχώς για να γίνει αυτό πρέπει να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προβλέπει την καταβολή χρημάτων από αυτή τη δραστηριότητα και έτσι αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει πάρα πολύ.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζουν να περιλάβουν στο υπόμνημα και τις ζημιές από ελάφια που είναι μεγάλες αφού αυτό δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς της Νότιας Ρόδου, μια και υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και στους πρώην Δήμους Αταβύρου, Καμείρου και όχι μόνο.






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση