GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ξένα ΜΜΕ για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα

Την έμπρακτη στήριξή του στην Ελλάδα αποδεικνύει με την επικείμενη επίσκεψή του ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευ...


Την έμπρακτη στήριξή του στην Ελλάδα αποδεικνύει με την επικείμενη επίσκεψή του ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αμέσως μετά το καλωσόρισμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, αναχωρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πρώτη στάση την Αθήνα, όπου αναμένεται στις 15 και 16 Νοεμβρίου, σε μια επίσκεψη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κίνηση υψηλού συμβολισμού. Το γεγονός θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τόσο ως προς το πλαίσιο των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, όσο και ως προς τις διμερείς σχέσεις σε σειρά ζητημάτων.
Ανταποκριτές ξένου Τύπου σχολιάζουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα και τη βαρύτητα που έχει μετά την εκλογή Τραμπ.
Ιταλία: Il Sole 24 Ore - Βιτόριο Ντα Ρολντ
Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ, από τους γνωστότερους απεσταλμένους της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», η οποία ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων της χώρας, θεωρεί ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί τη φυσική συνέπεια της ταύτισης απόψεων, Αθήνας και Ουάσιγκτον, σε μια σειρά από θέματα κύριας σημασίας. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό στην Ελλάδα, ο Ιταλός δημοσιογράφος και αναλυτής θέλησε να υπογραμμίσει:
«Πρόκειται σαφώς για μια σημαντική επίσκεψη διότι είναι το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου ουσιαστικών και προνομιακών σχέσεων του Ομπάμα με την Ελλάδα. Ήταν πάντα ένα από τα στοιχεία στα οποία και πόνταρε για να μειώσει τις συνέπειες της λεγόμενης λιτότητας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε πάντα μια ιδιαίτερη προσοχή προς την Ελλάδα με στόχο να εναντιωθεί και στις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας. Θεώρησε την Ελλάδα και τους πολίτες της, δηλαδή, ένα κράτος και έναν λαό που απέδειξαν, ως παθόντες, ότι η πολιτική της λιτότητας προκάλεσε κοινωνική οδύνη και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να συνεχισθεί. Ξέρουμε καλά ότι ο Ομπάμα κόντραρε πάντα την πολιτική αυτή του Σόιμπλε και προσπάθησε, με κάθε ευκαιρία- και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να κινηθεί υπέρ της επίλυσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με τον Βιτόριο Ντα Ρολντ, άλλωστε «υπήρχε και υπάρχει σαφώς μια κοινή βούληση του Μπαράκ Ομπάμα, του Αλέξη Τσίπρα και του Ματέο Ρέντσι να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις του δημοσίου, με στόχο να ξεπερασθεί η λιτότητα». Τώρα βέβαια, θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι νέες ισορροπίες και οι κατευθυντήριες γραμμές στην Αμερική, διότι «με την εκλογή του Τραμπ, ο μηχανισμός αυτός κινδυνεύει να μην μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν είναι αισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης μιας πρώτης συμφωνίας για το ελληνικό δημόσιο χρέος στις αρχές Δεκεμβρίου, ο απεσταλμένος της «Il Sole 24 Ore» και βαθύς γνώστης της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας απάντησε:
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος διότι, λογικά, κανείς δεν θέλει να προσφέρει, να χαρίσει άλλα καύσιμα στους ευρωπαϊκούς λαϊκισμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να ενισχύονται. Θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να αναγνωρισθεί ότι οι πολιτικές λιτότητα, οι πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας, οι οποίες επικράτησαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, πρέπει να αναθεωρηθούν, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι κάτι το αναγκαίο, αν δεν θέλουμε το φαινόμενο του λαϊκισμού να ριζώσει και σε άλλες χώρες, προσλαμβάνοντας και ακροδεξιά μορφή, όπως είναι η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».
Σε σχέση, τέλος, με τις πιθανές αλλαγές στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, μετά την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον ερχόμενο Ιανουάριο, ο Ντα Ρολντ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν μια σειρά από συνέπειες, που δεν οδηγούν προς ένα και μόνον συμπέρασμα. Αναλυτικότερα, θέλησε να εξηγήσει:
«Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία και κάποια άλλα τα οποία γεννούν ανησυχία. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται μια πιθανή μείωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε και να οδηγήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το αμερικανικό αίτημα, δε, για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμβολή στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, μπορεί να ωθήσει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πραγματική κοινή τους άμυνα. Στα αρνητικά σημεία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η άσκηση οικονομικού προστατευτισμού (με προβλήματα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, πχ στον τομέα των τροφίμων) και ο κίνδυνος να αδιαφορήσει η Ουάσιγκτον, για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ένα πρόβλημα το οποίο οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν με καθημερινές, αδιάκοπες προσπάθειες και θυσίες».
Ισπανία: Hispan TV - Ιάσωνας Πιπίνης
Ως ένα μήνυμα του Ομπάμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ για το είδος της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει στην εξωτερική του πολιτική, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου στην Ελλάδα, ισπανόφωνα μέσα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανταποκριτής του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Hispan TV Ιάσωνας Πιπίνης. «Το τηλεοπτικό δίκτυο του οποίου είμαι ανταποκριτής, δεν δίνει μεγάλη βαρύτητα στο επίπεδο συμφωνιών που θα μπορούσαν να γίνουν στην Αθήνα, αλλά εστιάζει κυρίως στο πεδίο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που αναμένεται να γίνουν στη χώρα μας εναντίον της επίσκεψης Ομπάμα, που δεν παύει να συμβολίζει για πολλούς, κυρίως στη Λατινική Αμερική, την "κακή υπερδύναμη". Ιδίως όταν η επίσκεψη Ομπάμα συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου, που παραδοσιακά είχε αντιαμερικανικό χαρακτήρα, οι αντιδράσεις στην Αθήνα αποκτούν ιδιαίτερο νόημα» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιπίνης.
Ο Ομπάμα άφησε μια μεγάλη «κληρονομιά» στη Λατινική Αμερική, κυρίως με την ιστορική επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα μετά από περίπου μισό αιώνα, τονίζει και συμπληρώνει: «Θεωρείται αμφίβολο, ο Τραμπ να μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο στις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που τώρα βλέπουν με μεγάλη καχυποψία την κυβέρνησή του» σημειώνει.
Ο Ιάσων Πιπίνης τονίζει, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μετά από την εκλογική νίκη του Τραμπ, δίχως αμφιβολία αλλάζει το νόημα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Ο Ομπάμα βέβαια για πολλά χρόνια ακόμη θα παίζει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως, αλλά δεν θα είναι εκείνος που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Συνεπώς, ειδικά στην παρούσα φάση, οι συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά μέχρι ενός σημείου, αφού καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις που θα εκφραστούν κυρίως με τις διαδηλώσεις στην Αθήνα θεωρείται ότι σημειολογικά θα αποτυπώσουν και την αντιμετώπιση που αναμένεται να έχει, τουλάχιστον αρχικά, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες, στις οποίες παραδοσιακά υπήρχαν έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα, όπως η Ελλάδα αλλά και οι περισσότερες χώρες στη Λατινική Αμερική».
Ισπανία: Agencia EFE - Γιάννης Χρυσοβέργης
Οι ελληνικές κυβερνήσεις τρέφουν υψηλές προσδοκίες για τη δυνατότητα των Αμερικανών Προέδρων να επηρεάσουν τις εξελίξεις, δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνεργάτης του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Agencia EFE Γιάννης Χρυσοβέργης. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμονα σε θέματα ελληνοαμερικανικών σχέσεων, έχω όμως την αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία και, κατ' επέκταση, όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις έτρεφαν και συνεχίζουν να τρέφουν παράλογα υψηλές προσδοκίες για τη βούληση, αλλά και τη δυνατότητα, των εκάστοτε Αμερικανών Προέδρων, να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά και, από το Γενάρη του 2015 και μετά, στην κρίση του ελληνικού χρέους» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει περισσότερα από την εκλογή της κ. Κλίντον, απαντά: «Έχω την αίσθηση ότι ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα στην οικονομική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και, κατά συνέπεια, η τυχόν εκλογή της Χίλαρι Κλίντον δεν συνιστούσε εγγύηση για συνέχιση της πολιτικής Ομπάμα. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερτίμησε τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα. Για τον ίδιο λόγο θεωρώ παρακινδυνευμένο να θεωρήσουμε ότι η εκλογή Τραμπ υποβαθμίζει εκ προοιμίου τη σημασία της, μιας και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δώσει δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα μετουσιώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα σε εξωτερική και διεθνή πολιτική» σημειώνει ο κ. Χρυσοβέργης.
Βρετανία: Times - Ανθή Καρασσάβα
Σημαντικό χαρακτηρίζει το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, η ανταποκρίτρια των Times Ανθή Καρασσάβα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι μέρος της περιοδείας Ομπάμα και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εντείνει τις επενδύσεις και να στηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια για την απομείωση του χρέους, ωστόσο παραμένει αβέβαιο εάν αυτά τα λόγια στήριξης μπορούν να μετατραπούν και σε πράξεις» σημειώνει.
«Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να συνεχίσει τη μετριοπαθή εξωτερική πολιτική. Αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο με την εκλογή του νέου προέδρου Ντ. Τραμπ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επισημαίνει η Ανθή Καρασσάβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί: «Ο κ. Τραμπ έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία του να κρατήσει την Αμερική μακριά από αυτά τα ζητήματα, (όπως η ελληνική οικονομική κρίση, έχοντας χαρακτηριστικά «δείξει» το Βερολίνο για τη λύση του προβλήματος), θεωρώντας ότι έχει ο ίδιος προβλήματα να λύσει στο εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού, αλλά με την τελευταία προσπάθειά του να διατηρήσει τις σχέσεις και τις πολιτικές που δημιούργησε σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αν και όπως έχουν ήδη δημόσια παραδεχτεί σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα κάτι τέτοιο είναι καταδικασμένο: Καμία πολιτική ή συμφωνία με την υπογραφή Ομπάμα δεν είναι ασφαλής πλέον, θα "σφαγιαστεί" από τον Τράμπ» είναι η χαρακτηριστική τους δήλωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση