GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσα γνωρίζετε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας στα Δικαστήρια;

Σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια, υπάρχουν και κάποια δικαιώματα και υποχρεώσεις των διαδίκων,  των ...


Σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια, υπάρχουν και κάποια δικαιώματα και υποχρεώσεις των διαδίκων,  των ατόμων δηλαδή που είτε ανοίγουν μία δίκη είτε ενάγονται (δηλαδή η αγωγή ή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρέφεται εναντίον τους). 

Ποιά είναι όμως τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για αστικές υποθέσεις:

• Τα έξοδα της δίκης τα προκαταβάλλει εκείνος που προκαλεί τη δίκη, τα πληρώνει όμως τελικά εκείνος που χάνει την υπόθεση.

• Εάν δεν γνωρίζετε δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεσή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο δικηγορικό σύλλογο της περιοχής σας.

• Εάν είστε άπορος και δεν έχετε δυνατότητα να αντιμετωπίσετε τα έξοδα μιας δίκης, κάνετε αίτηση στο ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας σας ή στο δικαστήριο που σας αφορά για να έχετε, εφόσον κριθείτε από το δικαστή ως άπορος, δωρεάν δικαστική βοήθεια και παρουσία δικηγόρου.

Η αίτησή σας πρέπει να συνοδεύεται με:

α) Πιστοποιητικό του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας που κατοικείτε για την οικονομική και επαγγελματική σας κατάσταση.
β) Πιστοποιητικό του εφόρου της περιοχής που κατοικείτε, από το οποίο να αποδεικνύεται αν έχετε υποβάλει δήλωση εισοδημάτων στην Οικονομική Εφορία.

• Εάν σας καλούν να εξεταστείτε ως μάρτυρας πρέπει να σας επιδοθεί η κλήση τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημέρα που πρόκειται να εξεταστείτε.

Έχετε υποχρέωση να πάτε και να καταθέσετε για τα πραγματικά γεγονότα που γνωρίζετε.

 

Χρύσα Τσιώτση

Νομικός

chryssa.tsiotsi@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση