GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κώστας Γαβρόγλου: Ποιος είναι ο διάδοχος του Ν. Φίλη στο Παιδείας

Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (εξελέγη το 2005) και μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσε...


Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (εξελέγη το 2005) και μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου, είναι ο διάδοχος του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε: Ο Τσίπρας... θυσίασε το Φίλη για να εξευμενίσει τον Ιερώνυμο

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ είχε διοριστεί ως μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε ως υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά του Πανεπιστημίου της Πάτρας, και στη συνέχεια στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ. 

Έχει διδάξει στο Imperial College, στο Harvard University, στο Boston University, στο Cambridge University, και στο Istanbul Technical University. Συνεργάστηκε επιστημονικά με το Chemical Heritage Foundation της Pennsylvania, με το Dibner Institute for the History of Science and Technology του MIT. 

Υπήρξε συντονιστής πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το European European Science Foundation, το ελληνικό κράτος καθώς και από ιδιωτικούς φορείς. 

Επίσης, υπήρξε διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Τώρα, είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με έδρα την Αθήνα. 

Τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι η Ιστορία της φυσικής φυσικοχημείας, η Ιστορία της κβαντικής χημείας, η Ιστορία της φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, τεχνητό ψύχος, η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών τον 18-19ο αιώνα. Έχει συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ξένους εκδοτικούς οίκους και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ είναι και μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών. 

Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών (1980-1981), ενώ ήταν μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού (1982-1986).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση