GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βουλγαρία: Παραιτείται ο Μπορίσοφ μετά την ήττα της υποψήφιάς του

Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ένα πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, επικράτησε στις προ...


Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ένα πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, επικράτησε στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας, έναντι της αντιπάλου του την οποία υποστήριζε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.
"Αύριο ή μεθαύριο, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του κοινοβουλίου, θα υποβάλω την παραίτησή μου" είπε ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους.

Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν στον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας ποσοστό 58,1% έως 58,5%, έναντι 35,25% έως 35,7% για την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

«Η Δημοκρατία νίκησε σήμερα την απάθεια και τον φόβο» δήλωσε ο Ράντεφ λίγο μετά τη δημοσίευση των exit poll στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στη εξουσία από τον Οκτώβριο του 2014, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της Τσάτσεβα. «Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν μια πολιτική κρίση, θα την έχουν», δήλωσε ο ίδιος, καθώς προσήλθε να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Σόφιας. Η θητεία του πρωθυπουργού έληγε το 2018.

Η παραίτησή του θα οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, η οποία το 2013 είχε συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και πολλούς μήνες πολιτικής αστάθειας.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία (η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014) είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση