GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΟΘΕΣΗ ''ΟΙΚΟΜΕΤ''! ΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ η Κούνεβα...

 Με αφορμή την καταγγελία ότι ο Νικήτας Οικονομάκης, ιδιοκτήτης της ΟΙΚΟΜΕΤ και εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ...

 Με αφορμή την καταγγελία ότι ο Νικήτας Οικονομάκης, ιδιοκτήτης της ΟΙΚΟΜΕΤ και εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη είπε στην απολυμένη εργάτρια και συνδικαλίστρια του εργοστασίου Μελίνα Τουτσογλίδου, "να θυμηθεί την υπόθεση Κούνεβα", η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε την παρακάτω δήλωση:


"Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Οικονομάκης λέγοντας αυτά τα λόγια. Η καταγγελία είναι σοβαρή, θα μπορούσε και θα έπρεπε να κινήσει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν θέλω να παρέμβω στο έργο της. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν θέλουν να ξεχάσουμε την “υπόθεση Κούνεβα”, που ακόμη κι εγώ θα ήθελα να την ξεχάσω, παρά τη βαριά αναπηρία που μού έχει προκαλέσει. Δεν με ξαφνιάζει καθόλου που υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το παράδειγμά μου για «σωφρρονισμό» και τρομοκράτηση εργαζομένων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Τους θυμίζω ότι είμαι ακόμη ζωντανή, όρθια και συνεχίζω να αγωνίζομαι. Συμπαραστέκομαι ολόθερμα στις παράνομα απολυμένες εργάτριες και εργάτες του εργοστάσιου ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη.

Η καταγγελία των εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει δυο σοβαρά ζητήματα:

Πρώτον, την ανάγκη να αποκατασταθούν η εργατική νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις, να ενισχυθούν τα εργατικά δικαιώματα, να μπει τέλος στη ζούγκλα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, να μάθουν οι εργοδότες να σέβονται τον συνδικαλισμό και τους συνδικαλισμένους εργάτες, που είναι πολιτισμός και δημοκρατία για όλη την κοινωνία.

Δεύτερον, το Δημόσιο, το κράτος, τα υπουργεία, οι ΔΕΚΟ, οι δήμοι έχουν ευθύνη για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων και των εργοδοτών με τους οποίους υπογράφουν συμβάσεις. Είναι ανεπίτρεπτο να συναλλάσσονται με επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, που τρομοκρατούν και απολύουν εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούν τα αυτονόητα, που εκθέτουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τους υπαλλήλους τους και αλλάζουν τα ονόματα των εταιρειών τους σαν τα πουκάμισα, για να κρυφτούν από το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν διεκδικούν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατό το κράτος να υποθάλπει την παρανομία".

Η υπόθεση Κούνεβα
H νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να εργάζεται το 2003 στην ΟΙΚΟΜΕΤ, που είναι μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).

Κατά την εργασία της προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα.

Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία τα οποία βελτίωσαν τη φυσική της κατάσταση. Ένα μέρος αυτών των επεμβάσεων έγιναν στη Γαλλία όπου και είχε μετακινηθεί το 2012 γι' αυτό το σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση