GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι

Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ελέγχει και δεύτερη κατοικημένη περιοχή στο ανατολικό Χαλέπι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ...


Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ελέγχει και δεύτερη κατοικημένη περιοχή στο ανατολικό Χαλέπι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μέσα σε δύο ημέρες.

Ο συριακός στρατός τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι, με την υποστήριξη των συμμάχων του, έχει τον πλήρη έλεγχο της συνοικίας Τζαμπάλ Μπάντρο, η οποία βρίσκεται δίπλα στη συνοικία Μασάκεν Χανάνο, την οποία ελέγχουν από χθες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ήδη στη διάρκεια της νύχτας περισσότεροι από 400 άμαχοι διέφυγαν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπίου προς περιοχές τις οποίες ελέγχουν ο κυβερνητικές δυνάμεις. Ένα μέρος αυτών των κατοίκων, που προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τις συνοικίες Χαϊνταριγέ και Σάαρ, έφθασαν τη νύχτα στη συνοικία Μασάκεν Χανάνο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι μάχες συνεχίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και σε ομάδες των ανταρτών σε συνοικίες που γειτνιάζουν με τη Χαϊνταριγέ και τη Σαχούρ. Οι περιοχές αυτές επλήγησαν επίσης από πυρά όλμων που εκτόξευσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές που εξαπέλυσε το καθεστώς και από πυρά του πυροβολικού σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης του καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου στους 219, από τους οποίους τα 27 ήταν παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ενέτειναν τις ρίψεις ρουκετών εναντίον των δυτικών συνοικιών χθες βράδυ και στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν δεκάδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συνολικά, 27 άμαχοι, ανάμεσά τους 11 παιδιά, σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση.

Νωρίτερα σήμερα, αντάρτες που μάχονται στη Συρία παρέδωσαν τον βαρύ οπλισμό τους στην πόλη Καν Αλ-Σέιχ, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε συμφωνία που έχουν κάνει με τις κυβερνητικές δυνάμεις, προκειμένου να περάσουν με ασφάλεια σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών που αντιμάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, αλλά και παραστρατιωτικών ιρανικών ομάδων, έχουν επιτύχει σημαντικές νίκες κατά των ανταρτικών ομάδων στα προάστια της Δαμασκού.

Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται σε γενικότερη στρατηγική που αποβλέπει στην μαζική απομάκρυνση των πληθυσμών από τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα πολιορκίας, αλλά και βομβαρδισμών.

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται κι ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ. Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στην πόλη, μέχρι τη συμφωνία για την εκκένωση της, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πόλη Καν Αλ-Σέιχ είναι η μοναδική πόλη που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη διαδρομή ανεφοδιασμού από τη Δαμασκό μέχρι τη νότια επαρχία Κουνέιτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση